Pénz- és tőkepiac

Ez a cég nagyot kaszált az ukrán háborún

Van, akinek nagyon bejött az energiaválság és rekordnyereségnek örülhetett.

Noha egyre több európai vezető akad ki az amerikai és európai földgázárak között fennálló különbségek miatt, a helyzetből profitáló árukereskedő cégek nem feltétlenül az Egyesült Államokban működnek. Az árupiacok hatalmas kilengéseinek egyik nagy nyertese például a francia alapítású, szingapúri központú, ám genfi irodával is rendelkező Trafigura, amely csütörtökön közölte, hogy a szeptember végéig tartó 12 hónap alatt több mint 7 milliárd dolláros nyereséget tett zsebre.

Fotó: AFP

A kereskedőcég profitja így az előző évinek több mint a duplájára nőtt 318,5 milliárd dolláros forgalom mellett. A pénzügyi termékek helyett a kézzel fogható – mondjuk ebből a szempontból a földgáz kivétel – árupiaci termékek kereskedelmére szakosodott ultinacionális vállalat versenytársait olyan cégek jelentik, mint a londoni tőzsdén jegyzett, ám svájci központú Glencore, a szintén svájci Vitol vagy épp a Shell, a BP és a TotalEnergies.

Az energiaárak felrobbanásán nyerészkedő Trafigura bevételeinek kétharmada származott az energia üzletágból, 

amelyet főként az olaj és földgázkereskedelem tesz ki, de újabban az áramkereskedelem és a megújulókra szakosodott részleg is az osztály egyre fontosabb részét képezi. Mindent összevetve az energia üzletág 214,2 milliárd dolláros bevételt realizált.

A Trafigura rekordprofitját az sem hátráltatta, hogy kénytelen volt kihátrálni hosszútávú, orosz olaj exportjára vonatkozó szerződéseiből, vagy hogy a kereskedés volumenéből is visszavettek az árak gyors ingadozása miatt lehetséges veszteségek korlátozása érdekében – írja a The Wall Street Journal.

 

Trafigura földgázpiac olajpiac árupiac
Kapcsolódó cikkek