A réz árfolyama mindig is erősen korrelált a gazdasági kilátásokkal. Ezek 2022 eleje óta romlottak az a globális kamatkörnyezet emelkedése és a feltörekvő gazdaságok lassulása miatt. A vörösessárga fém legnagyobb felhasználója Kína.
Bár a világ nagy része már megtanult együtt élni a koronavírussal, a kínai gazdaság fellendülését tovább nehezíti a zéró-Covid-politika. Az elmúlt két évtizedben Kína építőipara és az ország városiasodása volt a húzóágazat a réz felhasználásban. Kína GDP-je ugyan még tovább növekedett 2022 harmadik negyedévében, de a ingatlanszektor már éves alapon 4,2 százalékkal visszaesett. Így vagy a Covid-szigorítások lényeges lazítására, vagy 

további politikai stimulusra lenne szükség, hogy a kínai kereslet visszaálljon régi kerékvágásába. 

Erre legkorábban a jövő év márciusában vagy áprilisában kerülhet sor az ING elemzői szerint, amikor a Kínai Kommunista Párt szokásos kongresszusát tartják. 
Ezt ellensúlyozhatja, hogy a kínálati oldalon a dél-amerikai ellátási zavarok befolyásolják a réz árfolyamát. Chile a globális kínálat negyedét adja, idén azonban 6 százalékos kitermeléscsökkenésről számoltak be. Az International Copper Study Group szerint ennek leginkább a vízhiány, a munkaerőpiaci nehézségek és a korábbi kitermelőhelyek kimerülése volt az oka. 
Az árfolyam volatilitását az ING elemzői szerint a közeljövőben fokozhatja, hogy 

szinte alig maradt már a raktárakban fém. Az LME készletei a teljes globális felhasználást tekintve csak két napra elegendők,

ez sokéves mélypontnak számít. Oroszország helyzete még mindig sok kérdőjelet vet fel az iparágban. Október végén a teljes készletek 58,1 százaléka orosz eredetű volt az LME statisztikái szerint, s ezeket az idén még nem érintették a szankciók. De ha ezzel kapcsolatban 2023-ban döntés születik, vagy a felhasználók inkább a nem orosz beszerzési forrásokat preferálják, az lökést adhat az árfolyamnak. 

A réz árfolyama
 


A hosszú távú kilátások nagyon kedvezők, hisz az új energiaforrások kiaknázásához addicionális rézre lesz szükség. Az elektromos autók és töltőállomások létfontosságú alapanyaga a réz. Ebben az iparágban egyelőre nem találtak helyettesítő terméket, helyzete monopolnak tekinthető. De a rövid távú folyamatokban az ING elemzői szerint még nem várható javulás. 

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel, és azt a PFN Prestige Financial Zrt. az Erste Befektetési Zrt. közvetítőjeként készítette.