Négy vezető kínai napelemgyártó azzal játszotta ki az amerikai vámokat, hogy Délkelet-Ázsián keresztül szállították az árut az Egyesült Államokba – állapította meg a washingtoni kereskedelmi tárca vizsgálata, amelynek részletes eredményeit pénteken ismertetik. A vizsgálat még márciusban indult, és bizonytalanságot váltott ki a napelemalkatrészek behozatalával kapcsolatban. A napenergia-projektek sorozatos csúszásai és visszamondásai miatt még Joe Biden elnök is lépett, hogy enyhítse a szektorra nehezedő szabályozói nyomást. 

Boxes of solar panels sit in a storage facility at Irex Energy JSC's manufacturing facility in Vung Tau, Vietnam, on Monday, July 15, 2019. After U.S. President Donald Trump slapped higher tariffs on China, production in neighboring Vietnam went into overdrive. Chinese manufacturers, who face a 55% U.S. tariff on their goods, relocated some production to Vietnam, while local businesses saw a jump in orders. In June alone, U.S. imports of solar cells from Vietnam surged 656% from a year ago.
Fotó:  Jen Duong / Bloomberg via Getty Images

Júniusban a washingtoni adminisztráció két évre felfüggesztette a Kambodzsából, Thaiföldről, Vietnámból és Malajziából származó napelem-alkatrészek vámkötelezettségét.

Az ideiglenes vámmentességet élvező négy délkelet-ázsiai ország szállításai az amerikai napelemimport 80 százalékát adják. 

A vizsgálat kapcsán Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy az Egyesült Államok protekcionizmusa megzavarja a globális ellátási láncokat és aláássa az éghajlatváltozással kapcsolatos együttműködést.
A minisztériumi vizsgálat szerint

az amerikai vámokat kijátszotta a BYD, a Canadian Solar, a Trina Solar és a Vina Solar,

amelyek együttesen az Egyesült Államok napelemimportjának több mint felét teszik ki.

A BYD, amely Kambodzsán keresztül szállítja a termékeit, 27 százalékos, míg a thaiföldi létesítménnyel rendelkező Canadian Solar 16 százalékos vámtételre kötelezhető. A Thaiföldön keresztül szállító Trina és a Vietnámon keresztül exportáló Vina nem tudta bizonyítani függetlenségét a kínai kommunista párttól, ezért 254 százalékos vámmal szembesülnek.

A kereskedelmi nyomozók által megvizsgált nyolc kínai vállalat közül négynek a működése megfelelt az amerikai vámszabályoknak: a Hanwha Q Cells és a Jinko Solar malajziai telephellyel rendelkezik, míg a New East Solarnak Kambodzsában, a Boviet Solarnak pedig Vietnámban van üzeme. Ez a kvartett azonban a gyártást is ezeken a helyszíneken végzi, nem csak rajta keresztül utaztatja az Egyesült Államokba a napelemeit.