Felbolydultak kora délután a tőkepiacok világszerte, miután közzétették, hogy a foglalkoztatottak száma 263 ezerrel nőtt novemberben az Egyesült Államokban. Elemzők 200 ezres pluszra számítottak az októberi 284 ezres növekedés után. A legfontosabb munkaerőpiaci mutatónak tartott nonfarm payrolls adatsor a foglalkoztatottak számának változását követi, leszámítva a mezőgazdasági, a kormányzati, illetve a nonprofit szervezetek alkalmazotti létszámváltozását.

Fotó: Timothy A. Clary

A reakciók több mint hevesek. 

Az SNP 500 határidős index pillanatok alatt 4085 pontról 4020-ig esett. Az euró-dollár kereszt 1,05-ról 1,045-ig szúrt le szintén villámgyorsan. A kétéves kincstárjegy hozama 4,23-ról 4,35 százalékra emelkedett. 

A heves tőzsdei és devizapiaci reakció oka, hogy a friss munkaerőpiaci adatokból arra lehet következtetni, hogy nincs igazán recessziós veszély, ezért az menedzselése érdekében a Fed a következő ülésén 75 bázispontos kamatemelést léphet meg.

Az Erste pedig így értékelt:

Az adatok arra utalnak, hogy a vártnál kisebb mértékben csökken a túlkereslet a munkaerőpiacon, ez pedig a Fed döntéshozóinak azt jelentheti, hogy az eddigi monetáris szigorítások még nem érték el a kellő hatásukat.

A BUX gyengült ugyan a hírre, de aztán felfelé korrigált. Az összkép negatív maradt, a pénteki kereskedésben az OTP teljesít gyatrábban a blue chip részvények közül: napon belül 2,7 százalékkal esett a bankpapír kurzusa. A forint viszont az elmúlt órákban folyamatosan veszített értékéből, ismét 411 forintot kell adni az euróért.