Csütörtökön tartották a bértárgyalások első fordulóját az Audi Hungariánál. Ahol az Audi Hungária Független Szakszervezet átadta követelését az Audi Hungaria tárgyalódelegációjának. A tárgyaló felek külön kiemelték azt a közös sikert, hogy az érvényben levő bérmegállapodás utolsó évében, mely tavaly áprilistól idén márciusig tart, átlagosan 25,5 százalékkal emelkedtek a bérek.

20211110 GyőrAudi Hungária az elektromobilitás útján, élménynap a gyárban
Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld

Az Audi Hungária Független Szakszervezet bérkövetelési csomagja, többek közt 

23 százalékos alapbéremelést tartalmaz a következő évre. 

Továbbá, hogy a választható béren kívüli juttatás mértéke jövőre 600 ezer forint legyen. Emellett egyszeri 300 ezer forintos kifizetést követelnek a 2023. júliusi bérrel augusztusban. És az inflációs kompenzáció felülvizsgálatát idén júliusban és jövő januárban, az előre irányzott 18 százalékos inflációs előrejelzés figyelembevételével, ugyanis a 23 százalékos alapbéremelés ezen a prognózison alapul.

Az Audi Hungaria tárgyaló delegációja szerint, ugyan a követeléscsomag komplex és átfogó, de az abban megfogalmazott elvárások rendkívül magasak, s 

több ponton nincsenek összhangban a munkaadói és a munkavállalói oldal közösen kialakított stratégiai céljaival. 

A munkaadói oldal hangsúlyozta továbbá, hogy a vállalat jelenlegi termékportfóliója, az autóiparban zajló gyökeres átalakulás, valamint az ebből eredő, kiélezett versenyhelyzet miatt az Audi Hungaria tárgyalási alapja egy olyan reálbérnövekedés elérése, amely részben százalékos alapbéremelést tartalmaz, részint, 

az inflációkövetést egyszeri kifizetéssel törekszik megvalósítani.


A következő fordulóra a felek a követeléscsomag közös értelmezését tűzték ki célul. Az Audi Hungaria ezért megkezdte a csomag részletes elemzését, vizsgálja annak a vállalat gazdasági helyzetére és versenyképességére gyakorolt hatását.