Tíz hónapja nem volt ennyire szűk a hozamrés az amerikai vállalatok bóvli kötvényei és a kincstárjegyek között. A tengerentúli cégek magas kockázatú adósságállományának árazását meredeken emeli idén az a befektetői várakozás, amely szerint a Federal Reserve sikeresen hajtja végre a puha landolást. Másszóval, a befektetők most arra halmozzák a téteket, hogy a Fed anélkül fékezi meg az inflációt, hogy közben recesszióba taszítaná az amerikai gazdaságot. 

Money,Supply,,Economic,Concept,:,Chinese,Abacus,On,One,Us
Money supply, economic concept : Chinese abacus on one US dollar paper currency with image of George Washington, depicts global infleunce and major impact of the USD, FED central bank around the world
Fotó: William Potter

Az Ice Data Services indexe szerint 2022 vége óta több mint egy százalékponttal csökkent az amerikai bóvli kötvények – az alacsony hitelminősítésű vállalkozások által értékesített adósságok – hozama, s most átlagosan 7,97 százalékon áll. Ezzel párhuzamosan, az 1,8 ezer milliárd dolláros, alacsony besorolású vállalati kötvénypiac hozamai és az amerikai kincstárjegyek hozama közötti különbség több mint 80 bázisponttal 4 százalékpont alá csökkent. Ez 

tavaly április óta a legszűkebb spread.

Ami azt tükrözi, hogy a piaci várakozások szerint a korábban prognosztizáltnál hamarabb lazít a Fed a kamatpolitika héja szigorán. 

Bóvli kötvények és kincstárjegyek hozamkülönbsége
 

A piac teljes mértékben árazza a puha landolást

– mondta John McClain, a Brandywine Global Investment Management portfóliómenedzsere. Hozzátéve: ugyanezzel magyarázható a januári eufória a részvénypiacon.  
A hűlő amerikai is hozzájárult a jó hangulathoz: decemberben immár hatodik hónapja esett a fogyasztói árindex, a júniusi 9,1 százalékról  6,5 százalékra mérséklődve. 

A határidős piacok azt árazzák, hogy nyáron 5,1 százalékra emelkednek az amerikai állami hitelfelvétel költségei, majd év végére 4,8 százalékra csökkennek. Annak ellenére is, hogy a Fed decemberre 5 százalék feletti szintet jelez előre, hivatkozva a túlfűtött munkaerőpiacra.
A makrokép határozottan javult, az infláció folyamatosan mérséklődött – mondta Kelly Burton, a Barings magas hozamú portfóliómenedzsere. Szerinte, a munkaerőpiaci adatok azt sugallják, hogy a közeljövőben nem várható a mélyülése. Burton szerint

a bóvli ralihoz hozzájárult az alacsony bázis, a vállalatok tavaly alig bocsátottak ki kötvényt, inkább kivártak.  

Míg Marty Fridson, a Livian Lehmann Fridson Investors befektetési igazgatója azt jósolta, hogy a bóvli kötvények és az alacsony kockázatú kincstárjegyek közötti hozamkülönbség nőni fog, mert még mindig sok jel utal a recesszióra. Szerinte, a felárak akár két százalékponttal is növekedhetnek.