A CVS Health, amely az árbevétel alapján piacvezető gyógyszertári lánc az Egyesült Államokban, a The Wall Street Journal értesülései szerint közel áll ahhoz, hogy 10,5 milliárd dollárért felvásárolja az idősek gondozására szakosodott, Oak Street Health alapellátó egészségügyi hálózatot. Az árazás részvényenként 39 dollár. Az Oak hétfőn 25,96 dolláron zárt. Kedden az amerikai nyitás előtti kereskedésben 35,59 dollárig emelkedett a kurzus.    

 

Cvs,Drugstore,Pharmacy,Prescriptions,Pick,Up,Counter,,Revere,Massac CVS drugstore pharmacy prescriptions pick up counter, Revere Massachusetts USA, January 9, 2019husetts,Usa,
Fotó: Shutterstock

Az Oak-akvizíció egy újabb fontos lépés a profilbővítés útján. A vállalat évek óta azon dolgozik, hogy

gyógyszertárláncból integrált orvosi szolgáltatóvá váljon.

Ezen az úton az első és legnagyobb lépés az Aetna egészségbiztosító 2018-as felvásárlása volt, tavaly szeptemberben pedig a CVS bejelentette, hogy 8 milliárd dollárért megvásárolja a Signify Health otthonápolási szolgáltatót. Ez szinte trendszerű jelenség az amerikai egészségügyi piacon, hiszen az Amazon e-kereskedő is vásárolt patikahálózatot és orvosi alapellátó rendszert, hogy az 

online diagnózistól a gyógyszerek kiszállításáig

komplex szolgáltatást nyújtson.

A CVS vezérigazgatója, Karen Lynch jelezte, hogy az alapellátás és az otthoni gondozás kulcsfontosságú növekedési terület a vállalat számára. Az Oak Street 21 államban több mint 160 központtal rendelkezik, és a Medicare biztosításba beiratkozott betegek ellátására összpontosít. A CVS számára az Oak Street-akvizíció elősegítené a vállalat hosszú távú elmozdulását, hogy üzletpolitikája túllépjen a kiskereskedelmi gyógyszertárakon.

Annál is inkább szükséges a szolgáltatási és termékpaletta bővítése, mert 

a CVS patikahálózata súlyos gondokkal küzd.

Nemrégiben jelentették be, hogy a 9 ezer amerikai telephely kétharmadán csökkentik a pénztári órákat a patikushiány miatt. Az amerikai gyógyszertárak már a világjárvány előtt is küzdöttek a gyógyszerészek elvándorlásával. Ágazaton belül a kórházak elszívóereje erős, de az ipar is számottevő alternatívát nyújt a túlhajszolt patikusélettel szemben. A helyzet különösen nehéz volt a Covid-járvány idején, amikor a gyógyszertárak ugyan csökkentett munkaidőben dolgoztak, de a munkatársakat gyakran hétvégére is berendelték, hogy fel tudják tölteni a hétközben csupaszra ürített polcokat. Emellett a szakma népszerűsége is erodálódott, most egyharmadával kevesebb a gyógyszerésztanulók száma, mint egy évtizeddel ezelőtt. Márpedig a patikákban a tengerentúlon is a gyógyszerész munkatárs a legszűkebb keresztmetszet, legalább egy szakembernek ugyanis mindig jelen kell lennie nyitvatartási időben.