Az elemzői várakozásoknak megfelelő árbevétel-növekedésről számolt be keddre virradóra a Richter: a 2022 negyedik negyedéves összesített árbevétel 224 milliárd forint lett, 27 százalékkal magasabb a 2021-es bázisnál.

20220303 Budapest Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár külső
Fotó: Kallus György / VG

A Richter fő piacáról, az Egyesült Államokról a negyedik negyedévben 110 millió dollárnak megfelelő szabadalmijogdíj-részesedés érkezett az ottani kereskedelmi partnercégtől, a Vraylar termék értékesítése után.

A bevételek alakulását különösen Oroszországban bolygatták meg a devizaárfolyam-változásokok: a rubel az év egészében 40 százalékkal értékelődött fel a forinthoz képest, ezáltal a forintban mért bevétel 52 százalékkal emelkedett, míg rubelben csak nyolccal, így a Richter üzleti tevékenysége a járvány előtti szinten maradt az orosz piacon.

A bevételekhez hasonló mértékben nőttek az értékesítéshez kapcsolódó költségek, így a bruttó profit is több mint negyedével nőtt, és 123,8 milliárd forintot tett ki.

Ahogy azt korábban a Richter vezetősége jelezte, 2022-re vonatkozóan 28 milliárd forintot jelentett nekik a magyar gyógyszeriparra kivetett rendkívüli ezt a tételt az egyéb ráfordítások közt könyvelte le a gyógyszergyártó, és ez ennyivel rontotta a 2022-es év üzemi eredményét, illetve a rendelkezésre álló készpénz mennyiségét.

Csakhogy az egyéb ráfordítások összege a negyedik negyedévben nem 28 milliárd forint volt, hanem ott annak több mint a duplája, 57,8 milliárd szerepel, nem várt költségelemként tehát további 30 milliárd forint jelentkezett. Ennek nagy része (20 milliárd) egyszeri értékvesztés volt, amit három kutatás-fejlesztési programból írtak le, amihez további 4,5 milliárdos készletleírás is kapcsolódott.

Ez a költségmegugrás elvitte a teljes bruttó profitot, sőt, emiatt kismértékben már az üzemi eredmény (EBIT) soron is veszteséges volt a Richter a negyedik negyedévben. Az üzemi profit 740 millió forint veszteség lett, szemben az előző év utolsó három hónapjában mért 42 milliárdos pozitív EBIT-tel.

 

Nagyot romlott a negyedévi pénzügyi eredmény is, ezen a soron jelentős, 45,3 milliárd forint negatív eredmény keletkezett.

 

A pénzügyi eredmény változása mögött legfőképpen az orosz leányvállalatukkal szemben fennálló nyitott dollárkövetelés átértékelése állt, miután 2022-ben az értékesítési volumen nagyságrendileg 70 százaléka esetén rubel helyett dollárban állította ki a számlát a Richter. A negyedik negyedévben a devizaárfolyamok a Richter szemszögéből kifejezetten hátrányosan alakultak: a dollár gyengült a forinttal és erősödött a rubellel szemben.

Mindezek után a Richter negyedik negyedéves adózás után eredménye mínusz 40,4 milliárd forint volt, nagyságrendekkel elmaradva az elemzői várakozásoknál.

 A prognózisokban a szakértők számítottak a nettó profit visszaesésére, de korántsem ekkora mértékben. Két éve, 2021 azonos időszakában 46,5 milliárd forint volt az adózás utáni nyereség.

Kiemelkedően sikeres évet tudhat maga mögött a Richter Gedeon, hiszen az alaptevékenységünk árbevétele és bruttó fedezete számottevő mértékben bővült az év során. A szeptemberig fennálló kedvező devizakörnyezet 2022 utolsó negyedévében ellenünk fordult, és a költséginfláció az év végére lassanként begyűrűzött a működési kiadásainkba. Bár a fenti negatív hatások mellett bizonyos egyszeri tételek is kedvezőtlenül hatottak az utolsó negyedévben realizált eredményünkre, az éves üzemi eredményünk így is rekordot döntött 

– értékelte az üzleti évet Orbán Gábor, a cég vezérigazgatója.