Augusztus óta nem kellett annyit fizetni egy bitcoinért, mint csütörtökön. A 

jegyzés magyar idő szerint kora hajnalban átlépte a 24 ezer dolláros szintet, 24 158 dolláron is vették a kriptoeszközt.

Crypto,Currency,Concept,.,Mixed,Media Crypto currency concept . Mixed mediabitcoin, bit, coin, mining, teremtes, űr, space
Veszik a bitcoint, mint a cukrot

Ugyanakkor ezen a szinten nem tudott megkapaszkodni, csütörtökön napközben 23 800 dollár körül mozgott a kurzus. Az év eddigi része kedvezően alakult a kriptopiacon, emlékezetes, hogy 

január elején alig valamivel 16 ezer dollár fölött cserélt gazdát a az elmúlt bő hónapot szinte töretlen emelkedés jellemezte – írja a Bloomberg.

Nehéz megmondani, hogy valóban elmúlt-e a kriptotél, megtörtént-e a trendforduló, és néhány hónap múlva ismét ostromolja abszolút árcsúcsát (69 ezer dollár) a bitcoin, vagy csak átmeneti lélegzetvételhez jutottak a digitális piac befektetői a rendkívül kedvezőtlen tavalyi év után – viszont most optimistán reagáltak Powell Fed-elnök szavaira. Jerome Powell a 25 bázispontos alapkamat-emelés utáni sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy túl van a gazdaság az inflációs csúcson, de időbe telik, mire a központi banki lépések kifejtik hatásukat, így további kamatemelések várhatók. Ezt a kriptopiacon –  kissé paradox módon – úgy értelmezték, hogy az elkövetkező időszakban kevésbé kemény monetáris politika várható.

 

Ahogy az lenni szokott, a bitcoin a többi eszközt is magával rántotta. Az Ethereum 1670 dollár körül rezeg. A januári ralit jól kifejezi, hogy a 100 legnagyobb eszközből képzett mutató idén eddig 37 százalékot nőtt.

Businessman,Receive,A,Lot,Of,Money,From,Smartphone,,Businessman,Holding Businessman receive a lot of Money from Smartphone, Businessman Holding Bitcoin Isolated on black background, Digital Money and Bitcoine Concept.
Fotó: Shutterstock

A fák az égig nőnek?

„A bitcoin árfolyama eddig sem tükrözte tényleges népszerűségét. A benne rejlő innováció, az eszköz használhatósága sokkal kedvezőbb képet fest, mint amilyet a kurzus mutatott az utóbbi időben” – hangsúlyozta a Digital Asset Capital Management alapkezelő társalapítója, Richard Galvin, aki szerint a kriptovilág nem korrelál a makrogazdasággal, az ágazati hírek sokkal inkább befolyásolják a trendet.

Mások számára minden olyan hír, amely az hosszabb lefutására utal, a reálhozam reményében a kriptopiacra hajtja a befektetőket.

Technikailag 25 ezer dollár körül látszik egy ellenállási szint,

ami megakadályozhatja a további áremelkedést – mondta a Fundstrat technikai stratégiai vezetője. Mark Newton 25 500 dollárnál látja a rali végét, de hozzáteszi, hogy van még bőven szél a kriptók vitorlájában a Fed-elnök szavainak „rendhagyó” értelmezése miatt.