Április 25-én 14 órára hívta össze éves rendes közgyűlését a Richter Gedeon. A gyógyszeripari vállalat részvényesei a Budapest Music Centerben dönthetnek az ilyenkor szokásos napirendi pontokban, köztük a tavalyi beszámoló elfogadásáról, és ami ennél is fontosabb, az adózott eredmény felhasználásáról.

20220303 Budapest Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár külső
Fotó: Kallus György / VG

Az igazgatóság részvényenként 390 forint kifizetését javasolja, ez a jelenlegi árfolyam mellett 5,3 százalékos hozam.

A vezetőség ajánlata a társaságot is terhelő extraprofitadó mellett meglepően bőkezűnek tűnik, tavaly ugyanis még csupán 225 forintot osztott vissza. A 390 egy részvényre jutó forintos osztalék 47 százalékos kifizetési arányt jelent, holott a vállalat korábban nyereségének 25–40 százalékát fordította osztalékfizetésre.

A cég 27 százalékkal megugró, 802 milliárd forintos árbevétel mellett 11 százalékkal 155 milliárdra növekvő adózott nyereséggel zárta a 2022-es évet.

A társaságnak tavaly 28 milliárd forintos többletterhet jelentett a gyógyszergyártókra kirótt különadó. A cégvezetés az eredménybeszámolót követően azt pedzegette, hogy amennyiben a különadó maradna 2023 után is, akkor felmerülhet, hogy a bevételeinek 95 százalékát külföldön megtermelő Richter adófizetési kötelezettsége ne Magyarországon teljesüljön.

A Richter árfolyama 2023-tól
 

A részvényárfolyam bő egyszázalékos erősödéssel reagált a kedvező hírre, az idén azonban így is 10 százalékos mínuszban jár a Richter kurzusa. Az elemzők alapvetően optimisták a társaság tőzsdei kilátásait illetően, a Refinitiv adatbázisában szereplő átlagos célár 10 203 forint, ami 38 százalékos ralit jelenthet a jelenlegi szintről. Hat elemző vételre, egy további pedig tartásra ajánlja a papírt.