Az Európai Központi Bank nyomásgyakorlással igyekszik rábírni az osztrák Raiffeisen Bankot, hogy végre számolja fel az oroszországi, egyébként csoportszinten kifejezetten nyereséges üzletágát – értesült a Reuters.

-
Fotó: AFP

A hírügynökség informátorai szerint az EKB nem saját szándékai szerint fogalmazta meg erőteljes ajánlását, a kiváltó ok az lehetett, hogy nemrégiben egy vezető amerikai tisztségviselő adott hangot aggodalmainak a Raiffeisen oroszországi üzleti tevékenységével kapcsolatban. 

Ausztria második számú hitelintézete továbbra is kulcsszereplője az orosz gazdaságnak, de folyamatos politikai támadások érik (elsősorban Ukrajnából) emiatt, közben több nyugat-európai bank, például a francia Société Générale már jó ideje kivonult.

A Reuters szerint az EKB intézkedési tervet vár az osztrákoktól arról, milyen ütemezés mellett tervezi az oroszországi jelenléte felszámolását. Itt alapvetően két opció jöhet szóba, a bank eladása vagy bezárása. Az EKB szóvivője annyit tett hozzá a hírügynökségnek, hogy minden eurózónás bank felé jelezték elvárásukat: „Csökkentsék, és a lehető legnagyobb mértékben számolják fel az ottani érdekeltségeiket.” 

A hírek szerint egyelőre ilyen terv nem készült Bécsben, és nem is áll szándékukban teljesíteni az EKB kérését, egyes osztrák kormánytisztviselők szerint amit látunk, az indokolatlan külföldi beavatkozásnak tekinthető. A szóvivőjük reagált ugyan, de semmi kézzelfoghatót nem mondott: a bank vizsgálja az orosz leánybankkal kapcsolatos lehetőségeket, „beleértve az irányított kivonulást”, az értékelési folyamat felgyorsítását és a hitelezési aktivitás csökkentését. 

A Reuters hozzáteszi, hogy az euróövezeti országok bankjai közül nem a Raiffeisen az utolsó fecske, jelen van még a nagyok közül például az olasz UniCredit is,

ráadásul a nyomásgyakorlás időzítése sem szerencsés, hiszen ezen a héten is bankcsődökről és az esetleges átgyűrűző hatásokról szóltak a hírek . Nyugati szomszédunk kormányszóvivője hangsúlyozta, világos, hogy Oroszországgal nem lehet visszatérni a status quóhoz, de a nagyhatalom és a világ többi része közt a nem állt le, a gabona, műtrágya, olaj, gáz, nikkel, egyéb fémek értékesítése mind banki szolgáltatókat igényel. 

A tengerentúlon januárban indult vizsgálat az amerikai szankcióhatóság által, azt vizsgálták, hogy a Raiffeisen oroszországi működése mennyiben sérti a Nyugat által kivetett szankciókat. Az amerikai hatóságok végső eszköze az lenne, hogy megakadályozhatják a dollárban lebonyolított tranzakciók végrehajtását. 

A Raiffeisen negyedik negyedéve 826 millió euró konszolidált nyereséggel zárult, a teljes év pedig 3,6 milliárddal, az utóbbi óriási részét – több mint 2 milliárd eurót – az orosz leánybank érte el. Néhány hete olyan ötlet merült fel Ausztriában, hogy eszközcsere útján távozhatna a Raiffeisen Oroszországból, amely a Sberbank Európában befagyasztott eszközeit kapná meg.

A Raiffeisen Bank részvények árfolyamváltozása.