A reggeli órákban még 382 forintért lehetett venni egy eurót, késő délelőttre azonban markánsan megváltozott a helyzet, és nem a jó irányba. Rövid idő alatt 388 fölé ugrott az euró–forint keresztárfolyam, a hangulat meglehetősen ideges. 

fizetés
Fotó: Shutterstock

Nem tesz jót a hazai deviza árfolyamának, hogy fordult a trend az euró–dollár keresztben, a jegyzések most lefelé tartanak. A Reuters idézett egy devizalkereskedőt Budapestről, aki arra hivatkozik, hogy nem tett jót a forintnak a civakodás a jegybank és a kormány között. Úgy véli, hogy a politikai vita 

kijózanítóan hat néhány befektetőre, főleg azokra, akik az elmúlt hónapokban rengeteg pénzt öntöttek a központi bank egynapos betétjébe, 18 százalékos éves kamatért. 

 

A devizakereskedő azt is hozzáfűzte, nem valószínű, hogy a jegybank kamatot csökkent a következő, március végi ülésen, miután a februári éves inflációs adat 25,4 százalékos volt. A Morgan Stanley jegyzetében arra hívta fel a figyelmet, hogy ez egynapos betét kamata valószínűleg nem csökkenthető a második negyedévben. Utoljára az euró–forint árfolyama február közepén mozgott 388 környékén. 

Nyomás alatt van a Budapesti Értéktőzsde is, az OTP Bank árfolyama 3,6 százalékkal szakad, a többi blue chip papír még viszonylag megúszta a napot eddig: a Richter árfolyama 1 százalékkal csökken, a Telekomé pedig 0,8-del.