Még idén sor kerülhet a Budapesti Értéktőzsde első euróban denominált tőzsdei bevezetésére az Adventum Befektetési Alapkezelő Zrt. tervei szerint – írja a Bloomberg.

20220927 Budapest Budapesti Értéktőzsde BÉT
Fotó: Vémi Zoltán / VG

Miután a Graphisoft Park és az Oxo Technologies Holding eredetileg forintban tőzsdére bevezetett részvényei jegyzését utólag euróra módosították, az Adventum lehet a pesti börze harmadik olyan társasága, amelynek részvényeivel euróban kereskednek.

Az eurós árazás vonzó lehet azon befektetők számára is, akikre riasztólag hatott a forint árfolyamának utóbbi időben tapasztalt, nagymértékű ingadozása.

A budapesti székhelyű Adventumnak, amelynek Közép-Európa-szerte vannak ingatlanjai, alapvetően euróban keletkeznek a bevételei, és a hiteleit is euróban vette fel, ezért döntöttünk a részvények eurós árazása mellett

– árulta el a Bloombergnek Bárány Kristóf vezérigazgató-helyettes, aki egyben a cég egyik tulajdonosa is.

A potenciális tőzsdeújonc tavaly 18, Tesco áruház köré épült kiskereskedelmi parkot vásárolt Csehországban és Magyarországon.

Az 1999-ben alapított Adventum alapjai több mint 700 ezer négyzetméternyi kereskedelmi ingatlant kezelnek a régióban, egymilliárd eurót meghaladó értékben.

A társaság honlapjáról kiderül, hogy kizárólag zárt körben forgalomba hozott befektetési alapokat kezel, és az alapokról szóló információt csak befektetői számára teszi közzé.