Elérte történelmi mélypontját a líra jegyzése a dollár ellenében, a török valuta a lélektani határnak számító 20-as konverziós szint alá is benézet a kora hajnali órákban.

Close-up,Of,Turkish,Lira,On,Turkish,Flag.,Turkey's,Donation,Campaign. Close-up of Turkish Lira on Turkish Flag. Turkey's donation campaign. We are enough for us my turkey Turkish: Hashtag bizbizeyeteriz Turkiyem.
Fotó: Shutterstock

Törökország ugyanis választ, a piac pedig ideges: Erdogan maradását árazza, amely az elmúlt öt évben több mint 80 százalékos értékvesztést okozott a lírának, és mindennapossá tette a több számjegyű inflációt. 

A befektetőkben joggal merül fel a kérdés: mi lesz, ha még egy évtized erdogani gazdaságpolitika következik?

Az elemzők körében egyébként megoszlik a vélemény arról, hogy ha hatalmon maradna is a regnáló elnök, folytathatná-e az elmúlt évek növekedéscentrikus gazdaságpolitikáját: egyebek között azért, mert a líra iránti kereslet annak brutális értékvesztése nyomán szinte elpárolgott, így a kormányzat kénytelen volt saját deviza- és aranytartalékából mesterségesen erősíteni a török fizetőeszközt. 

Hatalmasat gyengült a líra az elmúlt hónapok alatt

Csakhogy ezt nem lehet bármeddig folytatni, még úgy sem, hogy Erdogan már azt is elvárja az exportáló vállalatoktól, hogy minden hozzájuk befolyó devizájuk 40 százalékát a központi banknak értékesítsék.

Jól jár, aki most vesz lírát a törökországi nyaraláshoz

A hét végén tartják a török elnökválasztás második fordulóját, a piac ideges, már 20 líra egy dollár.

A líra értékvesztése azért is válhat kezelhetetlenné a kormányzat számára, mert a lakosság az elmúlt két hónap alatt 33 milliárd dollárnyi valutát helyezett el a dollárral szemben értékgarantáltságot biztosító számlákon, amelyek teljes vagyona így 121 milliárd dollárra nőtt – a gyengülés árát pedig a kormányzat fizeti meg. 

A török államkötvények csőd elleni biztosítási felára 40 százalékkal nőtt, a kötvények árfolyama 15 százalékkal csökkent, a devizapiaci bizonytalanság pedig rekordmagasságokba szökött.

A JPMorgan elemzői szerint ha Erdogan marad, és minden megy tovább, ahogy eddig, akkor a líra meg sem áll a 30-as dollárral szembeni szintig.

Megnyíltak a szavazóhelyiségek, újrázhat Erdogan

A választási törvény értelmében 18 óráig az összes sajtóorgánumban tilos lesz a választásra, valamint annak eredményére vonatkozó mindennemű hír, találgatás és megjegyzés közzététele.