A jegybanki szigorítások következtében meredeken emelkedő kamatoknak köszönhetően az elmúlt egy évben ugrásszerűen megnőtt a pénzpiaci alapok népszerűsége a befektetők körében. Az alacsony kockázatú és likvid, vagyis könnyen pénzzé tehető termékek a jelenlegi kamatkörnyezetben ugyanis tisztességes hozamokkal kecsegtetnek, még ha az elszabadult ellen nem is nyújtanak tökéletes védelmet.

Team,Of,Stockbrokers,Are,Having,A,Conversation,In,A,Dark
Fotó: Shutterstock

A tőkebeáramlás az utóbbi három hónap során tovább gyorsult, és 2020 júniusa óta nem látott szintre emelkedett az Egyesült Államokban a Ned Davis Research (NDR) adatai szerint. Ebben a pénzügyi szektort megrengető régiós bankok kora tavaszi csődhulláma is szerepet játszott, így mostanra 5,3 ezer milliárd dollár parkol ilyen eszközökben.

Egyes befektetők arra számítanak – a korábbi tapasztalatok alapján nem alaptalanul –, hogy ez a jókora pénzmennyiség a piaci kockázatok alábbhagyásával és a befektetői hangulat javulásával előbb-utóbb visszaáramlik a részvénypiacra, ezáltal megtámogatva a eszközárak emelkedését.

Amikor a friss megtakarítások elárasztják a pénzpiaci alapokat, általában véve „a hangulat szempontjából az a befektetők kockázatos eszközökkel szembeni szélsőséges pesszimizmusát jelzi. A tőkemozgások felől nézve pedig potenciális vásárlóerőt jelenthet, amikor majd a befektetők kevésbé kockázatkerülővé válnak” – írta jegyzetében a Ned Davis Research, amit a Yahoo Finance szemlézett.

Az NDR szerint a mostani helyzet azonban merőben más, és egyáltalán nem biztos, hogy a korábban látott forgatókönyv érvényesül.

A befektetők ezúttal nem csupán a bizonytalan gazdasági környezet elől menekülnek fedezékbe ideiglenesen ezekkel az eszközökkel, hanem a magas, jelenleg is 4 százalék fölötti alapkamathoz igazodó, „rizikómentes” hozamok előnyeit igyekeznek kiélvezni.

Ehhez érdemes hozzátenni, hogy az amerikai tőzsdék éves átlaghozama hét százalék a sok évtizedre visszanyúló adatok alapján, ennek tükrében is vonzó a minimális kockázattal megszerezhető pénzpiaci hozam.

A pénzpiaci alapokban lekötött pénz egy lépéssel közelebb van a tőzsdézéshez, mint egy folyószámlabetéthez

 – érzékeltette a helyzetet az NDR.

De még ha az itt fialó rendkívüli pénzmennyiség újra meg is indulna a tőzsdék felé, annak egyáltalán nem biztos, hogy olyan akkora hatása lenne a részvényárfolyamokra, mint azt sokan vélik. A pénzpiaci eszközök az amerikai tőzsdei kapitalizáció mindössze 13 százalékának felel meg, szemben 2009 és 2003 februárjával – két olyan időszak kezdetén, amikor többéves rali indult a börzéken –, amikor ugyanez az arány 46,9, illetve 24 százalék volt.

5,3 ezer milliárd dollárért már nem kapsz annyit, mint régen

 – figyelmeztetett az NDR.