A Bloomberg árupiaci indexe már harmadik hete emelkedett, az élő állat árának emelkedése ellensúlyozta a nemesfémeknél, ipari fémeknél, valamint gabonaféléknél tapasztalható árfolyamcsökkenést, ezzel egy 2,5 százalékos emelkedést eredményezve. A szaúdi és orosz olajkitermelés-csökkentés és a magasan ragadó amerikai kamatok voltak a főbb hatások amellett, hogy a vártnál kevésbé tűnik károsnak az aszály az amerikai gabonatermésre.
A befektetési alapok és árupiaci spekulánsok az említett fejleményekre reagálva agresszíven növelték vételi kitettségünket a WTI és Brent kőolajban, míg a fémek piacán szinte minden instrumentum nettó eladásba fordult.

 


Ha a szeptember 12-vel záródó kéthetes időszakot vesszük alapul, a Brent és a WTI együttes nettó kitettsége 137 ezer long pozícióval nőtt, azaz 35 százalékkal ugrott meg, válaszul a szaúdi és orosz kitermeléscsökkentés év végéig történő meghosszabbítására. Az összesített nettó long pozíciók 527 ezer kontraktusnál tetőztek, ami 18 hónapos csúcsot jelent. Érdekes megnézni, hogy míg júniusban egy WTI short pozícióra 1,5 long pozíció jutott, addig a jelenlegi riportban ez az arány 14,6. A gázolaj termékek nem követték a kőolaj long pozícióinak növekedését, az elmúlt két hétben inkább kisebb mértékben short növekedés volt tapasztalható.
A nemesfémek folyamatos gyengülése a dollár erősödésének, a növekvő hozamoknak köszönhető, ami hozzájárult, hogy az aranyban 50 ezer long kontraktus kitettség alakult ki. Az ezüst nettó 1200 kontrakutsos csökkenéssel semlegessé vált, míg a platina és réz kontraktusok nettó shortba fordultak. Ezek a fejlemények megteremtik a lehetőséget a nemesfémeknek az emelkedésre, ha a fő trendek megváltoznak, ahogy az pénteken az arannyal történt.