Október 1-jével megszüntetheti a felügyelete alá tartozó bankok osztalékfizetési és részvényvisszavásárlási korlátozását az Európai Központi Bank (EKB), amennyiben nem következnek be kedvezőtlen fejlemények.
A Portfolio szemléje szerint az EKB tavaly márciusban 

vezetett be osztalékfizetési és részvény-visszavásárlási tilalmat, amit december végével feloldott, de életben tartott bizonyos korlátozásokat, így a bankok jó része csak a tavalyi-tavalyelőtti egy részét fizette csak ki eddig.

Fotó: MTI/EPA/Armando Babani

Andrea Enria, a jegybank bankfelügyeleti szárnyának vezetője csütörtökön az Európai Parlamentben közölte: 

javultak az európai gazdasági kilátások, a bankok tőkeerősek maradtak, és a bankok profitabilitása is javult a tavalyi (a lehetséges hitelezési veszteségekre megképzett céltartalékokkal magyarázható) visszaesés után.  

Az Euro Stoxx Banks index alapján az európai bankok értéke jelentősen nőtt év eleje óta: idén mintegy 30 százalékos pluszban van az index az Euro Stoxx 50 blue-chip index 15 százalékával szemben.

Enria ugyanakkor figyelmeztetett: félő, hogy számos bank túl korán kezdett a céltartalékok visszafogásába, hiszen nem tudják még, kikerültek-e a bajból egyes ügyfeleik. Sok bank pedig a kockázatos ügyfeleket is túl bátran hitelezi.