A devizahitelt kedvelik a cégek

Hitel | Pénzügy
A bankok vállalkozói hiteleinek állománybővülése érezhetően lelassult az első fél évben az egy évvel korábbihoz képest. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a devizahitelezés - a forinthitelezés ütemét ötszörösen meghaladva - igen dinamikusan fejlődött az év első hat hónapjában. A bankok vállalkozói hitelportfóliójának minősége kissé romlott az elmúlt időszakban, a szövetkezeti hitelintézeteké viszont javult.

A vállalkozások hitelállománya az első negyedévi 3,7 százalékos növekedést követően a második negyedévben sem bővült lendületesen, június végén mindössze 3,1-del haladta meg a március végit – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) beszámolójából. A vállalkozói hitelezés növekedési üteme mind az első, mind a második negyedévben elmaradt a tavalyi év azonos időszaki 5,9, illetve 7,4 százalékos növekedéstől.

A PSZÁF ugyanakkor rámutat, hogy a lassulás elsősorban a forinthitelezést jellemezte, a devizahitelezés ugyanis az előbbi ütemét ötszörösen meghaladva, dinamikusan fejlődött. A vállalkozói devizahitel-állomány fél év alatt 13,3 százalékkal, egy év alatt pedig több mint negyedével bővült. (A forinthitelezésnél 2,6, illetve 8,6 százalékos bővülés mutatkozott.)

Az első negyedévben összesen 2237,6 milliárd, a második negyedévben pedig 2329,5 milliárd forint értékű vállalkozói hitelszerződést kötöttek az érintettek. A felügyelet adatai szerint a vállalkozásokon belül a mikro-, kis- és középvállalkozások egyre nagyobb részben jutottak bankhitelhez.

A PSZÁF összesítése szerint az állománynövekedéssel párhuzamosan a bankszektor portfólióminősége – az első háromhavi tendencia folytatásaként – tovább romlott a második negyedévben: a problémás tételek aránya a 2003. végi 1,7-ről 2 százalékra emelkedett. Az első hat hónapban a problémás állomány a mérlegtételek között 17 százalékkal, közel 53 milliárd forinttal, a mérlegen kívüli tételek között pedig 60 százalékkal, 23 milliárd forinttal növekedett. A mérlegtételek között a vállalkozói hitelek és a kereskedési célú értékpapír, a mérlegen kívülieknél pedig a függő és jövőbeni tételek problémás állománynövekménye volt számottevő.

A vállalkozói hitelek minőségi összetételének romló irányában szerepet játszott, hogy míg a problémamentes állomány 7 százalékkal, 243 milliárd forinttal gyarapodott, addig a problémás állomány 11,3 százalékkal, 16,7 milliárd forinttal növekedett. 2004 júniusának végén a bankok megítélése szerint a szektor vállalkozóknak nyújtott hiteleinek 3,8 százaléka volt problémás. A külön figyelendő állomány aránya ezzel együtt mérsékelten csökkent.

A szövetkezeti hitelintézeteknél a kisvállalkozói hitelek állománya jelentősen növekedett az első fél évben, a hatmilliárdos állomány csaknem másfélszerese volt az egy évvel korábbinak. A kisvállalkozók nélküli vállalkozói szféránál is gyors, 20 százalékot közelítő éves növekedés mutatkozott. A mérlegtételeket tekintve 2003 júniusához képest a vállalkozói hitelportfólión belül egy százalékpontos portfólióminőség-javulás mutatkozott, míg a tavalyi év végéhez képest 0,9 százalékponttal mérséklődött a problémás vállalkozói hitelek aránya a szövetkezeti hitelintézeteknél.

35 milliárdos tőkebevonás a Boltnál

A befektetésből a cég további terjeszkedését finanszírozza.

Ezekre a költségekre kell számítani egy gyermek születésekor

A bevásárlólista számos tételt tartalmaz, a terhesruháktól a babakocsiig mindennel számolni kell.

Távolinak tűnik még a német talpra állás

Számottevően javult a német piaci szereplők üzleti hangulata, de az elemzők szerint bő két év, mire az ország visszatér a járvány előtti fejlődési pályára.

Megugrott a házasságkötések száma

Január és március között 12 271 pár kötött házasságot. Csökkent a természetes fogyás Magyarországon.
Világgazdaság Piactér