A hitelekkel nem állnak jól a pénzügyi vállalkozások

Pénzügy
Tovább zsugorodik a pénzügyi vállalkozási szektor mérete, miközben az összesített eredmény már kedvezőbben alakul. A hiteles portfóliók minősége viszont gyorsan romlik.

A harmadik negyedévben is folytatódott a pénzügyi vállalkozások méretének zsugorodása: a szektor összesített mérlegfőösszege 2148 milliárd forintot ért el szeptember végén, ez 14,7 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az üzemméret csökkenésének több oka is lehet: egyrészt a devizahiteles elszámolás és forintosítás miatt jelentős tételek estek ki a cégek mérlegeiből, másrészt a közelmúltban egy viszonylag nagy méretű szereplő is befejezte működését, emellett pedig egyes területeken változatlanul alacsony az üzleti aktivitás. Utóbbit részben alátámasztja, hogy az ügyfelekkel szembeni követelések állománya 18,8 százalékkal, valamivel 1400 milliárd forint alá csökkent a szeptember végéig tartó egy év alatt.


Az eredmények alapján viszont már nem állnak annyira rosszul a pénzügyi vállalkozások. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2015 első kilenc hónapjában 28,7 milliárd forintos adózott eredményt produkált a szektor, szemben az egy évvel korábbi 30,6 milliárdos veszteséggel: ez akkor is figyelemre méltó, ha a 2014-es mínuszban nyilvánvalóan közrejátszottak az elszámolás hatásai is. Az eredmény növekedéséhez leginkább az értékvesztés és céltartalék változása járult hozzá, hiszen ezen a soron 23,3 milliárdos csökkenést sikerült elérni, szemben az egy évvel korábbi 56,5 milliárd forintos növekedéssel. A kamat- és jutalékbevételek viszont – nem meglepő módon – kissé csökkentek a szektorban, és a működési költségeknél sem sikerült látványos csökkenést elérni.


Az egyes üzleti területeken igencsak eltérő a kép, már ami az aktivitást és a portfólió minőségét illeti. Biztató jelek látszanak például a lízingnél, ahol a portfólió méretét sikerült szinten – 677 milliárd forinton – tartani 2014 harmadik negyedévéhez viszonyítva: ez a jelenlegi piaci környezetben nem elhanyagolható eredmény. Ráadásul a lízingnél a portfólió minősége is látványosan javul: 2015 szeptemberében már a kihelyezett összegek 77,3 százaléka számított problémamentesnek, szemben az egy évvel korábbi 71,1 százalékkal. A faktoringnál hasonlóan kedvezően alakul a kép, ott is minimális mértékű növekedést mutatott ki a portfólió méretében az MNB.
Változatlanul nem állnak jól azonban azok a pénzügyi vállalkozások, amelyek hitelek és pénzkölcsönök nyújtásában érdekeltek. A törlesztések – és persze a forintosítás, illetve elszámolás – nyomán itt 23 százalékkal, 835,7 milliárd forintosra apadt a portfólió mérete az egy évvel korábbihoz képest. A pontosan fizetett hitelek aránya viszont alig 46 százalékot ért már el szeptember végére a 2014 harmadik negyedévi 62,2 százalék után, ami arra utal, hogy a cégek nehezen tudnak szabadulni nem teljesítő követeléseiktől.


A lakossági járműhitel-portfólió mérete továbbra is igen gyorsan zsugorodik a pénzügyi cégeknél, ami a havi néhány milliárdnyi új kihelyezés tükrében nem meglepő. Az MNB adatai szerint az állomány 74,5 milliárd forintot tett ki tavaly a kilencedik hónapban, ami alig több mint a fele az egy évvel korábbinak.

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

22:00
Gazdaság

Nagy üzlet lesz a mesterséges intelligencia a régióban is

Gyors növekedés várható régiónkban a mesterséges intelligenciára épülő megoldások piacán, a közeljövőben pedig itthon is elkezdődhet a terület egyik úttörője, a Watson üzleti célú felhasználása.
09:20
Gazdaság

Több sebből is vérzik az atomegyezség

A nagyhatalmak megpróbálják rábírni Donald Trump amerikai elnököt, hogy ne mondja fel az Iránnal kötött nukleáris megállapodást.
Világgazdaság Piactér