Emelkedett az olajár

Árupiacok | Pénzügy
A WTI típusú nyersolaj hordókénti ára öt százalékkal 54 dollárra emelkedett a hétfő reggeli kereskedés során.

Hatvan dollár/hordó fölött stabilizálódhat szakértők szerint jövőre az olajár, ha sikerül betartani azt a megállapodást, amelyet a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) kötött meg tizenegy, a szervezeten kívüli olajtermelő országgal. A szombaton Bécsben tető alá hozott egyezség szerint az OPEC-en kívüliek egyelőre összesen napi 558 ezer hordós kitermeléscsökkentéssel fejelik meg a szervezet november 30-i vállalását.


Akkor az OPEC napi 1,2 millió hordós vágást jelentett be, ebből Szaúd-Arábia 486 ezret vállalt magára az októberi szinthez képest, amivel napi 10,06 millió hordóra csökkentené termelését 2017 első félévében. A szaúdi olajminiszter, Khalid al-Falih Bécsben meglepetésre közölte: január 1-től ennél is nagyobb mértékben fogják majd vissza a kihozatalt. A most megállapodó országok együtt a világ olajkitermelésének mintegy 55 százalékát adják a Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint.


Az önkorlátozás mögött Szaúd-Arábia és Oroszország közös érdekei állnak: mindkét ország nagymértékben függ az olajbevételektől, mindkettőnek súlyosan deficites a költségvetése. A királyságot az is motiválhatta – mutatott rá több elemzés –, hogy tőzsdére akarják venni az állami olajóriás, az Aramco egy részét, annak sikeréhez pedig magasabb olajár kell.
A november végi OPEC-értekezlet után azt közölték, hogy a szervezeten kívüliek napi 600 ezer hordós csökkentésre kötelezték el magukat, ezen belül Oroszország 300 ezerre; a mostani ígéret szakértők szerint azért kisebb valamivel, mert egyesek meg akarták várni, lesz-e egyáltalán valami a megállapodásból.


Az orosz kitermelés 2017. március végére napi 200 ezer hordóval kevesebb lesz a 2016. októberinél – jelentette ki Bécsben Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszter –, hat hónap múlva pedig napi 10,947 millió lesz. (A Reuters által idézett becslés szerint októberben történelmi csúcsot ért el az orosz kitermelés, napi 11, 247 millió hordóval.)


A szervezeten kívüli nagyobb termelők közül Mexikó napi 100 ezer, Oman 40 ezer, Azerbajdzsán 35 ezer hordós csökkentést vállalt – szépséghiba, hogy ennek jó részét a „természetes fogyás“ adja majd, vagyis a kimerülő kutak helyett nem nyitnak újakat. Ezért is tartják különösen fontosnak piaci szereplők az állítólag komoly diplomáciai nyomással elért kazahsztáni 20 ezres csökkentést, mert ott idén októberben kezdték meg a kitermelést egy nagy olajmezőn.


Természetesen minden megállapodás annyit ér, amennyit betartanak belőle – emelték ki a kommentárok, sokan emlékeznek arra, hogy miután 2001-ben az OPEC és Oroszország hasonló megegyezést kötött, a rákövetkező évben az oroszok még több olajat hoztak felszínre. Most ez ellen szólhat, hogy azóta komoly riválisként jelent meg a palaolaj-kitermelést felfuttató USA; az elmúlt két évben Szaúd-Arábia abban bízott, hogy az alacsony árak mellett egy idő után feladják a drágább technológiát használó egyesült államokbeli, illetve északi-tengeri kitermelők, ezt a stratégia azonban nem jött be.

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

22:00
Gazdaság

Nagy üzlet lesz a mesterséges intelligencia a régióban is

Gyors növekedés várható régiónkban a mesterséges intelligenciára épülő megoldások piacán, a közeljövőben pedig itthon is elkezdődhet a terület egyik úttörője, a Watson üzleti célú felhasználása.
09:20
Gazdaság

Több sebből is vérzik az atomegyezség

A nagyhatalmak megpróbálják rábírni Donald Trump amerikai elnököt, hogy ne mondja fel az Iránnal kötött nukleáris megállapodást.
Világgazdaság Piactér