Az áttörés még várat magára

Hitel | Pénzügy
A gépek és berendezések lízingjét az egyik legfontosabb stratégiai irányvonalnak kiáltotta ki a hazai lízingszakma a jövőt illetően, ám áttörést az idei esztendő sem hozhat. A mezőgazdasági gépek finanszírozása terén még nem látszanak a trendforduló jelei, ráadásul az EU-támogatásoknál továbbra is diszpreferált a lízing.

Bár több szakember is dinamikus növekedést várt a gép- és berendezéslízingtől hazánk uniós csatlakozását követően, az elmúlt év fekete esztendőt jelentett a hazai lízingpiac ezen szegmense számára. Hozhat-e áttörést az idei esztendő? Ezt alapvetően az határozza meg, hogy a beruházások volumene nő-e hazánkban – mondta Bóna Szabolcs, a CIB Lízing Csoport üzletágvezetője, aki azonban optimistán látja a kilátásokat. Reményei szerint a növekedés jelei már megmutatkozhatnak, így a szükséges gépek, berendezések cseréje, illetve beszerzése minden bizonnyal lendületet adhat a piacnak. Egyértelmű bővülést vár az IKB Leasing értékesítési igazgatója, Strbka János is, így az összkihelyezésen belül a stagnáló autópiaci kihelyezések mellett az új piaci szereplők megjelenésével és az eddig jellemzően autófinanszírozásra koncentráló banki leányvállalatok eszközfinanszírozás felé történő nyitásával a szektoron belüli átrendeződéssel számol. Báti Balázs, a Budapest Lízing ügyvezetője kissé óvatosabban fogalmaz; áttörést nem vár, de mindenképpen néhány százalékpontos emelkedésre számít a kihelyezések volumenét illetően.

A lízingpiaci szegmens bővülését továbbra is gátolja, hogy 2005 nem az az év lesz, amikor a mezőgazdasági gépfinanszírozás magára találna. (Tavaly a 20 milliárd forintos piac a felére esett vissza, amely annak köszönhető, hogy hazánk uniós csatlakozása következtében megváltozott a szabályozás, a korábban érvényes gép alapú támogatási rendszer föld alapúra módosult.) Amíg a termelők komoly forráshiánnyal küzdenek, nem a gépberuházások az elsődlegesek számukra. Ugyanakkor az avop-támogatások bírálatának elhúzódása is a beruházások elhúzódásával járhat, a speciális idényjellegű munkákra használt gépek beszerzése vonatkozásában akár éves csúszást is jelenthet – emelte ki Bóna Szabolcs. Egy-két évbe is beletelhet, amíg a mezőgazdasági gépek finanszírozása kilábal mélypontjáról – jegyezte meg Báti Balázs.

Továbbra is fájó pontja a szakmának, hogy a lízing még mindig diszpreferált az EU-támogatásoknál, főként, hogy ennek megváltoztatására nem is látszik szándék a kormányzat részéről. (A gépbeszerzésekhez nyújtott támogatásoknál előfeltétel a tulajdonjog megléte, azaz a vállalkozás tulajdonában kell hogy legyen az eszköz. A lízing pedig éppen nem erről szól: az eszköz tulajdonosa a futamidő során a lízingbe adó.) A pályázati, vissza nem térítendő támogatások terén a lízinggel szembeni diszkriminációtól függ az, hogy a lízingtermékek a megérdemelt részarányban részt vállalhatnak a kkv-k fejlesztésében, vagy továbbra is torz piaci körülmények között, esetleges kényszermegoldásokkal (mint a hiteltermék egyébként piacidegen megoldása) dolgozva kényszerülnek a lízingcégek működni – magyarázta Strbka János. A támogatási rendszerrel kapcsolatban nem csak a társaság ügyfélkörében figyelhető meg általános csalódottság. Egyrészről a lízing kizárása miatt korlátozzák a beruházói mozgásteret az eljárási határidők folyamatos be nem tartása miatt, a nettó támogatási öszszeg különféle megrövidítése – mint a le nem vonható áfarész, biztosítéki költségek – miatt jelentős ügyfélkör mond le kisebb és közepes beruházások (60 millió forintig bezárólag) esetén a hosszadalmas procedúráról – tette hozzá. Ha az EU-támogatásoknál helyet kapna a konstrukció, úgy egyharmadával nőhetne a kihelyezések volumene – hangsúlyozzák a szakemberek. Ennek hiányában azonban rövid távon, vagyis 2005 során inkább a lízingcégek hitelkonstrukciói jöhetnek szóba átmeneti megoldásként, azaz a gépet nem lízingbe adják a társaságok, hanem – hasonlóan az autófinanszírozáshoz – kvázi hitelt nyújtanának az ügyfélnek – jegyezte meg Báti Balázs.

Különösen a feldolgozóipari és a technológiaintenzív területek, mint elektronikai, autóipari beszállítói körben vár bővülést Strbka János. Hozzátette: az IKB Leasing az új célszegmensek megjelenését jelenlegi tevékenységi területével határos iparágakban tervezi, így nyitottak az it, csomagolóipari és egyéb, akár szektorspecifikus beruházási területek felé is. A társaság az idén mintegy tízszázalékos bővüléssel számol. Optimista tervekkel indult neki az idei évnek a Budapest Lízing is, 15-20 százalékos növekedés a cél, s az it mellett a kisebb termelőberendezések terén számít a kihelyezések nagyobb ütemű erősödésére. A CIB Lízing Csoport pedig úgy látja: az önkormányzatok részéről a kommunális gépek iránti fokozott érdeklődésre lehet számítani 2005-ben.

Már eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

A MÁV-START teljes hálózatán elfogadják az elektronikus bérletet.

Újra barátkozik egymással a két gazdasági óriás

Kína kereskedelmi főtárgyalója megerősítette egy részleges kereskedelmi megállapodás előkészítésének hírét.
Világgazdaság Piactér