Babakötvény: Nem jött be az államosítás

Pénzügy
Alig 10 ezer új start számlát nyitottak az elmúlt egy évben, amióta a szolgáltatást kizárólag az államkincstárnál lehet igénybe venni. A bankoktól kevés számlát vittek át a kincstárba.

Durván visszaesett a start számlák nyitása az elmúlt egy évben, azóta, hogy a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) terelték át ezek nyitását. A MÁK közlése szerint tavaly október 1. és az idén szeptember 24. között összesen 10011 darab ilyen számát nyitottak a gyerekek számára, korábban egy év alatt négyszer ennyit is elindítottak a szülők. Az a jogszabályváltozás sem hozott igazi felfutást, hogy egy éve a 2006 előtt született gyerekek számára is elérhetővé tették a start számlákat, amelyeken állami támogatással takarékoskodhatnak a szülők és hozzátartozók a csemete számára: mindössze 1228 nagyobbacska gyereknek nyitottak ilyen számlát.


A visszaesésben szerepet játszhat az is, hogy a korábbinál lényegesen kevesebb helyen lehet elérni a szolgáltatást, mint amikor még a bankok és a takarékszövetkezetek is értékesítették. A MÁK – bár folyamatosan nyitja az újabb értékesítési pontokat – hozzájuk képest viszonylag kevés kirendeltséggel rendelkezik, a fővárosban öt fiókja van, emellett vannak egységei a megyeszékhelyeken és hét nagyobb vidéki városban. A kincstár ezeken túl különféle kulturális és egyéb rendezvényeken is részt vett az idén mobil állampapír-értékesítési pontokkal, ahol szintén nyithattak az érdeklődők start számlát – az eddigi eredmények alapján nem túl fényes sikerrel.


Ez a szerényebb értékesítési adat egyébként nem csak a start számláknál, de a lakossági állampapíroknál is tetten érhető. A bankoknál és takarékoknál is kapható Kamatozó Kincstárjegyből például hetente 20-30 milliárd forintnyit is eladnak, miközben a kizárólag a kincstárnál jegyezhető Féléves Kincstárjegyből csak néhány százmillió forintnyi fogy.


Az államkincstár egyébként összesen 14659 start számlát kezel jelenleg. A többi hitelintézet piaci részesedése jóval nagyobb, náluk augusztus végén több mint 173 ezer számla volt. A jogszabályok szerint egyébként a bankoknál és takarékoknál vezetett babaszámlát, ha elégedetlen az ügyfél, csak az államkincstárhoz viheti már át. Ilyen ügyfél viszont nagyon kevés volt az utóbbi egy évben: mindössze 574 gyerek pénzét vitték át a kincstárhoz. Az államkincstárat még az sem tette eléggé vonzóvá a szülők szemében, hogy a kondíciói kedvezőek, a start értékpapírszámlák vezetése díjmentes, a megvásárolható állampapírok hozama pedig rendszerint magasabb, mint a jelenleg elérhető bankbetétkamatok.


A kincstári értékpapírszámlákon így a gyerekeknek mostanra alig több mint 2 milliárd forintnyi állampapírjuk és 370 millió forintnyi készpénzük gyűlt össze, vagyis egy-egy gyerkőcnek mintegy 163 ezer forintnyi megtakarítása van. Bár a számlák államhoz való átcsatornázásakor az egyik cél valószínűleg a lakossági állampapír-állomány növelése volt, a felhalmozott összeg egyelőre jelentéktelennek tűnik a lakosság teljes, 1700 milliárd forint körüli állampapír-megtakarításához képest.

Jön az újabb konstrukció

Lapunk információi szerint hamarosan kibocsáthatják az új babakötvényt. Az értékpapír a korábban megjelent hírek szerint 19 éves futamidejű lesz, a kamatozása pedig az inflációhoz igazodik majd. A MÁK lapunkkal azt közölte, hogy az ezzel kapcsolatos törvénymódosításról az Országgyűlés jogosult dönteni, de az indítványt lapzártánkig nem nyújtották még be a Parlament elé.
A konstrukció abból a szempontból kényelmes lesz a szülők számára, hogy nem kell majd figyelniük, hogy a lejáró állampapírok helyett újat vásároljanak, vagy ismételten befektessék a kifizetett kamatokat.

Nem változott a kiskereskedelmi üzletek forgalma júniusban

A KSH adatai szerint nincs változás a kiskereskedelmi üzletek forgalmában.

Megéri diákszövetkezeten keresztül munkát vállalni

A cégeknek azért, mert adó- és járulékkedvezményt vehetnek igénybe, a hallgatóknak pedig azért, mert magasabb bért kaphatnak.

Újabb kincsre lelt a milliárdossá vált tanzániai bányász

Ezúttal egy kétmillió dollárt érő tanzanitra bukkant.

Tartalmi hibákért dobták vissza a Lánchíd-tendert

A Közbeszerzési Hatóság tartalmi hibák miatt visszadobta a dokumentumot, így a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatóságának módosítania kell azt.
Világgazdaság Piactér