Biztosítók mínuszban

Befektetés | Pénzügy
Kevés olyan szektor található a részvénypiacon, amely annyira ki lenne szolgáltatva az alacsony hozamkörnyezetnek, mint a biztosítók. Akad azonban más kihívás is náluk idén.

Jellemzően 10-15 százalékot veszítettek értékükből a Magyarországon is jelen lévő biztosítók az év eddig eltelt részében. A két holland biztosító (az Aegon és az NN) pozitív, a Generali negatív irányban lógott ki a sorból. Utóbbinál Mario Greco vezérigazgató áprilisra bejelentett távozása okozta az igazi csalódást a befektetőknek, de az olasz bankokkal kapcsolatos fokozódó aggodalmak sem tettek jót a részvényárfolyamnak. A többi biztosító árfolyama kis túlzással csak együtt mozgott a piaccal.


Más tekintetben viszont kevésbé osztják a biztosítók a szélesebb részvénypiac vállalatainak sorsát. Az alacsony hozamkörnyezet például kifejezetten káros egyes biztosítóknak, és késlelteti a megtérülés növelésére tett költségcsökkentési, eszközértékesítési és akvizíciós erőfeszítések termőre fordulását. A Morgan Stanley elemzői szerint az európai biztosítási piacon az Aegon, az Axa és a Prudential lehet a legnagyobb nyertese a hozamkörnyezet emelkedésének, ám ennek valóra válására még egy darabig várni kell.


Január 1-jén lépett hatályba a Szolvencia II., amely durva hasonlattal a bankok számára mérvadó bázeli szabályozás biztosítói megfelelője. A biztosítók egy része ezekben a hetekben teszi közzé, miként felel meg a szabályozásnak, a már közzétett adatok alapján egyes viszontbiztosítók mellett a nálunk ismertebb nevek közül az NN, az Axa és az Allianz mutatta fel a legjobb számokat év elejéig. A biztosítók tőkemegfelelése az új rezsimben nagyon érzékeny a tőkepiaci mozgásokra, de ez inkább a tőzsdén kívüli, kisebb szereplők számára jelenthet problémát.


Idén a biztosítók részvényesei olyan kihívásokkal szembesülnek az alacsony hozamkörnyezet mellett, mint a friss Szolvencia II. rezsimnek való megfelelésből fakadó belső tőkeképzési igény és óvatos üzletpolitika, a korábbi biztosítói tartalékfelszabadításokból származó pozitív eredménytételek kifulladása vagy éppen a vagyonbiztosítások árazási nehézségei. A legnagyobb biztosítókra többlet-tőkekövetelmények várnak, a digitalizáció továbbra is inkább kihívás, mint lehetőség a biztosítók számára, a biztosítói piac egyik erősségének számító osztalékfizetés területén pedig más szektorokhoz képest kisebb növekedésre számíthatunk.


Vannak biztosítók, amelyek viszonylag alacsony osztalékfizetési rátájuk ellenére az átlagnál magasabb (5 százalék feletti) osztalékhozammal kecsegtetik a befektetőket. Ebből az egyetlen, de nem elhanyagolható szempontból az Aegon, az Aviva, az Allianz, a Swiss Re és az Uniqa részvényei nem számítanak túlárazottnak.

18:03
Gazdaság

Egy kontinenst megrázhat a brazil válság

Elképzelhető, hogy Brazíliában hamarosan sor kerül egy újabb elnöki felelősségre vonásra, ami két éven belül immár a második ilyen eljárás lenne
07:00
Gazdaság

Magasabb áron kínálják a hazai szamócát

Tíznapos késéssel indult a magyar termesztésű szamóca szezonja, és az árak is a tavalyi szint fölött vannak.
Világgazdaság Piactér