Biztosítók mínuszban

Befektetés | Pénzügy
Kevés olyan szektor található a részvénypiacon, amely annyira ki lenne szolgáltatva az alacsony hozamkörnyezetnek, mint a biztosítók. Akad azonban más kihívás is náluk idén.

Jellemzően 10-15 százalékot veszítettek értékükből a Magyarországon is jelen lévő biztosítók az év eddig eltelt részében. A két holland biztosító (az Aegon és az NN) pozitív, a Generali negatív irányban lógott ki a sorból. Utóbbinál Mario Greco vezérigazgató áprilisra bejelentett távozása okozta az igazi csalódást a befektetőknek, de az olasz bankokkal kapcsolatos fokozódó aggodalmak sem tettek jót a részvényárfolyamnak. A többi biztosító árfolyama kis túlzással csak együtt mozgott a piaccal.


Más tekintetben viszont kevésbé osztják a biztosítók a szélesebb részvénypiac vállalatainak sorsát. Az alacsony hozamkörnyezet például kifejezetten káros egyes biztosítóknak, és késlelteti a megtérülés növelésére tett költségcsökkentési, eszközértékesítési és akvizíciós erőfeszítések termőre fordulását. A Morgan Stanley elemzői szerint az európai biztosítási piacon az Aegon, az Axa és a Prudential lehet a legnagyobb nyertese a hozamkörnyezet emelkedésének, ám ennek valóra válására még egy darabig várni kell.


Január 1-jén lépett hatályba a Szolvencia II., amely durva hasonlattal a bankok számára mérvadó bázeli szabályozás biztosítói megfelelője. A biztosítók egy része ezekben a hetekben teszi közzé, miként felel meg a szabályozásnak, a már közzétett adatok alapján egyes viszontbiztosítók mellett a nálunk ismertebb nevek közül az NN, az Axa és az Allianz mutatta fel a legjobb számokat év elejéig. A biztosítók tőkemegfelelése az új rezsimben nagyon érzékeny a tőkepiaci mozgásokra, de ez inkább a tőzsdén kívüli, kisebb szereplők számára jelenthet problémát.


Idén a biztosítók részvényesei olyan kihívásokkal szembesülnek az alacsony hozamkörnyezet mellett, mint a friss Szolvencia II. rezsimnek való megfelelésből fakadó belső tőkeképzési igény és óvatos üzletpolitika, a korábbi biztosítói tartalékfelszabadításokból származó pozitív eredménytételek kifulladása vagy éppen a vagyonbiztosítások árazási nehézségei. A legnagyobb biztosítókra többlet-tőkekövetelmények várnak, a digitalizáció továbbra is inkább kihívás, mint lehetőség a biztosítók számára, a biztosítói piac egyik erősségének számító osztalékfizetés területén pedig más szektorokhoz képest kisebb növekedésre számíthatunk.


Vannak biztosítók, amelyek viszonylag alacsony osztalékfizetési rátájuk ellenére az átlagnál magasabb (5 százalék feletti) osztalékhozammal kecsegtetik a befektetőket. Ebből az egyetlen, de nem elhanyagolható szempontból az Aegon, az Aviva, az Allianz, a Swiss Re és az Uniqa részvényei nem számítanak túlárazottnak.

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

22:00
Gazdaság

Nagy üzlet lesz a mesterséges intelligencia a régióban is

Gyors növekedés várható régiónkban a mesterséges intelligenciára épülő megoldások piacán, a közeljövőben pedig itthon is elkezdődhet a terület egyik úttörője, a Watson üzleti célú felhasználása.
09:20
Gazdaság

Több sebből is vérzik az atomegyezség

A nagyhatalmak megpróbálják rábírni Donald Trump amerikai elnököt, hogy ne mondja fel az Iránnal kötött nukleáris megállapodást.
Világgazdaság Piactér