Bérmegállapodás a Mercedesnél

Pénzügy
Bérmegállapodást kötött a Mercedes az érdekképviseleti szervezetekkel, ennek értelmében a következő két évben húsz százalékkal nő az alapfizetés a kecskeméti gyárban.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. az elmúlt időszakban számos bérfejlesztésre vonatkozó tárgyalást folytatott a Vasas Szakszervezeti Szövetséggel, valamint a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével.


A bértárgyalások eredményeként a szervezetek végül kétéves bérmegállapodást kötöttek, melynek értelmében a vállalat 2017 áprilisától minden munkavállalójának 10 százalékos, majd egy év múlva, 2018 áprilisától újabb 10 százalékos alapbéremelést biztosít.


A Mercedes vezetősége ugyan már korábban megegyezett egy többlépcsős, két évre szóló bérfejlesztésről a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével, ennek mértékét azonban a Vasas szakszervezet kevesellte, így a megállapodást nem írta alá, és november végén kétórás , hajnali sztrájkot hirdetett a kecskeméti Mercedes-gyárban. 


A mostani megállapodás után László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a szervezet honlapján úgy fogalmazott: “a tárgyalások első fordulójában, néhány hónapja még csak 4-5 százalékos bérfejlesztést ajánlott a gyár, azt követően sokáig 7 százalék körüli alapbéremelés körvonalazódott, most viszont aláírták a felek a két évre szóló, évente 10 százalékos bérnövekedésről szóló megállapodást.”

Állások százezreit érinti az automatizáció

Ha egy ország megfelelően reagál a mesterséges intelligenciával érkező változásokra, akár évtizedes hátrányt is ledolgozhat.

A sárga csekkek is illetékmentesek lesznek

Az illeték alapjának és mértékének változása a kormány által megkezdett tehercsökkentés következő lépése.
Világgazdaság Piactér