Túlteljesítette terveit a CIG

Biztosítás | Pénzügy

Megháromszorozta tavaly díjbevételét a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt., a 12 milliárd forintos forgalom az előzetes tervet is 50 százalékkal felülmúlta – közölte a társaság közgyűlését követő sajtótájékoztatón Horváth Béla, az igazgatóság elnöke. A cég részesedése a befektetéshez kötött életbiztosítások piacán a 4,8 milliárd forintot kitevő új szerzéseinek köszönhetően 16 százalékra emelkedett, és ezzel piacvezető lett – tette ehhez hozzá Gaál Csaba vezérigazgató. A befektetésekhez kötött, folyamatos díjú unit-linked életbiztosítások 530 ezer forintos átlagdíja is kiemelkedő teljesítménynek számít a hazai piacon.
A közgyűlésen a részvényesek elfogadták a 2010–12 közötti időszakra kiterjedő középtávú stratégiát is, amely további dinamikus növekedést tartalmaz, emellett megtárgyalták és elfogadták az igazgatóság beszámolóját a tőzsdei bevezetés előkészületeiről. „A Pannónia várhatóan július elejére válik tőzsdeképessé, azt követően egy éve van arra, hogy a börzére lépjen” – közölte Járai Zsigmond, a felügyelőbizottság elnöke.
Egyebek között ezek a tőzsdére lépési tervek azok, amelyek miatt sikerült a cégnek egy új befektetőre is szert tennie. Szintén a közgyűlés hatalmazta fel az igazgatóságot arra, hogy megállapodjon az ELAN SBI Capital Partners Zrt. kockázatitőkealap-kezelő társasággal egy 10 millió eurós zártkörű tőkeemelésről. Ennek során a 100 millió euró tőkével rendelkező SBI European Fund 480 forintos részvényenkénti árfolyamon végrehajtott tőkeemelésével 10 százalékos részesedést szerzett a CIG Pannónia Életbiztosítóban.
„Elsősorban olyan cégeket keresünk befektetési céllal, amelyek képesek a dinamikus növekedésre” – közölte Tzvetkov Julián, az ELAN SBI Capital Partners vezérigazgatója, aki legalább 25 százalékos hozamot remél ettől a befektetéstől, és bár a biztosító tőzsdei bevezetése jó kiszállási alkalmat jelenthet a kockázatitőke-alapnak, elképzelhető, hogy a parkettre lépés után is megtartják egy ideig a részvényeiket. Az SBI beszállása után a Pannónia alapszabálya szerint a jelenlegi részvényesek közül bárki részt vehet további tőkeemelésben hasonló feltételekkel, többségi tulajdonost azonban egyelőre nem szeretnének a cégben – közölte Járai.
Az új tulajdonostól nemcsak tőkét, de tapasztalatot is remél a Pannónia. Az SBI European Fund többségi tulajdonosa, a tokiói tőzsdén jegyzett SBI Holdings, a pénzügyi szektorban 74 aktív társaságban rendelkezik befektetéssel, így biztosítási – élet és nem élet – területen is kiterjedt nemzetközi tapasztalatai vannak. A Pannónia is szeretne profitálni ebből, ezért a két cég között stratégiai szintű szakmai együttműködés indul a biztosítási termékek jövőbeni internetalapú értékesítése kapcsán. Japánban például rendkívül népszerűek a rákra szóló egészségbiztosítások, ezek bevezetését is fontolgatja a Pannónia. HB

11:15
Gazdaság

Fürjes Balázs: Európa egyik központjává válhat Budapest

A kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos a Világgazdaság ingatlanpiaci konferenciáján a magyar fővárosról beszélt.
10:08
Gazdaság

VG-konferencia
Ezer milliárdokból fejlesztik a városokat

A megyei jogú városok és azok agglomerációja adja a magyar GDP 40 százalékát – hangzott el a Világgazdaság ingatlanpiaci konferenciáján.
Világgazdaság Piactér