Új törvényt kapnak a magyarországi biztosítók

Biztosítás | Pénzügy
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter benyújtotta az Országgyűlés elé a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló törvényjavaslatot.

Az új jogszabályra a javaslat indoklása szerint azért van szükség, mert a szektor a jelenlegi, 2003-as keltezésű biztosítási törvény hatályba lépése óta jelentős fejlődésen ment keresztül.


Az új törvényre a biztosítók tőkehelyzetét szabályozó új irányelvek miatt is szükség van. A hitelintézetekre vonatkozó Bázel 2-ként ismert irányelvekhez igazodva az Európai Bizottság 2007-ben beterjesztett egy, a biztosítási szektorra vonatkozó irányelvet, a Szolvencia 2-t. A jelenleg hatályos rendszer, a Szolvencia 1 már három évtizede működik, és szabályai más pénzügyi szektorokkal összevetve elavultnak tekinthetők. A parlament elé beterjesztett törvényjavaslat a Szolvencia 2-t is átülteti a jogrendbe, emellett a hatályos hazai szabályozás egyes elemeit korszerűsíti.


Külön könyvben kaptak helyet a törvényjavaslatban a biztosításközvetítőkre vonatkozó szabályok. A közvetítői szabályozás lényeges változása, hogy a korábban független biztosításközvetítőnek számító többes ügynök a törvény hatálybalépését követően — a tevékenysége jellegéből adódóan — függő biztosításközvetítőnek minősül majd. Azt is szabályozza a törvény, mennyi jutalékot kaphatnak a biztosításközvetítők egy-egy szerződés után.

14:44
Gazdaság

Izrael élen jár a mérnökök és informatikusok képzésében

Izrael élen jár az információs technológia gazdasági életben való alkalmazásában, kiberbiztonságban és a mérnök-, valamint informatikusképzésben is, így ezeken a területeken értékes partnere lehet hazánknak.
06:44
Gazdaság

Újabb rekordok előtt áll a magyar export

Az elmúlt év 360 millió dollár értékű izraeli kivitele után minden feltétel adott az exportvolumen növekedéséhez – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Kun Gábor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgató-helyettese.
Világgazdaság Piactér