Dévényi Iván, a tudós műgyűjtő

Befektetés | Pénzügy

Örvendetesen szaporodnak az utóbbi években azok a kiadvá-nyok, amelyek hazai magángyűjteményeket mutatnak be, tegyük hozzá: a feldolgozás szakmai színvonalát és a könyvek minőségét tekintve is méltó módon. A „lavinát” Kieselbach Tamás indította el azzal a két – angol és magyar nyelven is kiadott – kötettel, amely a saját gyűjteményének legjobb darabjait mutatja be, majd Kolozsváry Ernő, Kovács Gábor és Radnai Béla, illetve a Raiffeisen Bank és az MKB kollekciói következtek, hogy csak a legfontosabbakat említsem.
A Mű-Terem Galéria két nagyszabású albuma A magyar festészet rejtőzködő csodái című kiállításokhoz kapcsolódott, s már nem egyetlen gyűjteményt, hanem több tucat kollekció kincseit vonultatta fel. Ébli Gábor 2006 tavaszán megjelent szerényebb kiállítású, ám annál fontosabb kötete pedig az utóbbi fél évszázad magyarországi műgyűjtéséről adott átfogó képet.
Az ilyen témájú kiadványok legfrissebbike a Mű-Terem Galéria gondozásában nemrég megjelent katalógus, amely Dévényi Iván gyűjteményét mutatja be. Az 1977-ben elhunyt esztergomi tanárt az ötvenes évektől kezdve az egyik legjelentősebb hazai műgyűjtőként tartották számon, aki elsősorban Ferenczy Károlytól, Szőnyi Istvántól, Bernáth Auréltól, Czóbel Bélától, Bálint Endrétől és Barcsay Jenőtől őrzött sok fontos alkotást. Hogy nem egyszerű műtárgytulajdonos, hanem kincseinek szépségét és mondanivalóját mélyen megértő és átérző „tudós gyűjtő” volt Dévényi, mi sem bizonyítja jobban, mint több száz, hazai és külföldi folyóiratokban megjelent kritikai írása és neves művészekkel ápolt kapcsolata.
A kötetben nem csak azokat a műveket – 120 képet – találjuk meg, amelyek a Falk Miksa utcai galéria kiállításán még néhány napig megcsodálhatók. A Mű-Terem Galéria két vezetője, Virág Judit és Törő István, valamint munkatársuk, Kaszás Gábor művészettörténész a Dévényi-gyűjtemény egészének rekonstruálására tett kísérletet. Ennek köszönhetően összesen több mint másfél száz festmény és grafika adatait is közlik a katalógusban. Ezt Dévényi írásai, kortársak beszámolói és dokumentumfotók egészítik ki.
A kiállításon és az albumban látható képek egy része ma már nem a Dévényi család tulajdonában van, és biztosra vehetjük, hogy a következő évek budapesti árverésein ezen értékes kollekció további darabjai kerülnek majd kalapács alá. Nemcsak szép tehát a most megjelent kötet, hanem dokumentumértékű is, hiszen megőriz az „örökkévalóság” számára egy olyan kollekciót, amely mind a magyar festészet, mind a hazai műgyűjtés története szempontjából nagy jelentőséggel bír.

A Dévényi-gyűjtemény. Mű-Terem Galéria, Budapest, 2006, 168 oldal. A kollekciót bemutató kiállítás még október 7-ig megtekinthető a galériában (1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.), hétfőtől péntekig 10 és 18, szombaton 10 és 13 óra között

Putyin: több gyerek, több adókedvezmény

Az orosz elnök évértékelő beszédében a nagycsaládosok támogatására koncentrált. Megerősítette a GDP-célt is, ami az elemzők szerint elérhetetlen.

A vámok eltörlésére is kész az Európai Unió

Az Európai Parlament szakbizottsága a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások megszakításával fenyeget.
Világgazdaság Piactér