Nincs még vége a megszorításoknak

Devizapiac | Pénzügy

Sorra jelentenek be megszorító intézkedéseket az európai kormányok, hogy elejét vegyék a görög válság megismétlődésének. Tegnap José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő a madridi parlamentben kért „kivételes és rendkívüli” áldozatvállalást a lakosságtól, tegnapelőtt a román kormány tette közzé takarékossági javaslatait az IMF-nek írt szándéklevelében.
Spanyolországban az idén 5 százalékkal csökkentik, jövőre ezen az alacsonyabb szinten befagyasztják a közalkalmazotti béreket. Ezen túl elbocsátanak 13 ezer közszolgát. További bő 6 milliárd eurónyi kiadáscsökkentés várható bizonyos beruházások lefújása révén – mondta Zapatero.
A szakszervezetek és az ellenzéki vezetők azonnal tiltakoztak. Mariano Rajoy, az 1996–2004 között kormányzó Néppárt első embere úgy fogalmazott, hogy Spanyolországból brüsszeli protektorátus válik a bejelentett intézkedések hatására. Ám konkrét sztrájkok vagy tüntetések bejelentéséről a Reuters egyelőre nem adott hírt. Romániában a közalkalmazotti bérek 25, illetve a nyugdíjak 15 százalékos csökkentése mellett kiszélesítik a jövedelemadó alapját. Az étkezési utalványokra, a tőkenyereségre és a banki kamatokra is adót kell fizetni. Megadóztatják a gyógyszerforgalmazók tervezett forgalmát, és bevezetik a vizitdíjat. Mihail Seitan munkaügyi miniszter a bukaresti törvényhozás felsőházában azt is bejelentette: júniusról hat hónapra befagyasztják a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét, s csak az egységes nyugdíjtörvény életbelépését követően lehet majd ezt igényelni. VG

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

15:23
Gazdaság

Élesben ismerkedhetnek a kkv-k a digitalizációval

Várhatóan januárban csatlakozhatnak az első kis- és közepes vállalatok az Ipar 4.0 mintaalkalmazások kialakítása című projekthez.
07:35
Gazdaság

Továbbra sem tudni, mit akar London

Erősen kérdéses, mekkora haladást érhetnek el a ma kezdődő újabb Brexit-fordulóban, mert Theresa May pénteki beszéde után sem lett világosabb, mit akar a brit kormány.
Világgazdaság Piactér