Nincs még vége a megszorításoknak

Devizapiac | Pénzügy

Sorra jelentenek be megszorító intézkedéseket az európai kormányok, hogy elejét vegyék a görög válság megismétlődésének. Tegnap José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő a madridi parlamentben kért „kivételes és rendkívüli” áldozatvállalást a lakosságtól, tegnapelőtt a román kormány tette közzé takarékossági javaslatait az IMF-nek írt szándéklevelében.
Spanyolországban az idén 5 százalékkal csökkentik, jövőre ezen az alacsonyabb szinten befagyasztják a közalkalmazotti béreket. Ezen túl elbocsátanak 13 ezer közszolgát. További bő 6 milliárd eurónyi kiadáscsökkentés várható bizonyos beruházások lefújása révén – mondta Zapatero.
A szakszervezetek és az ellenzéki vezetők azonnal tiltakoztak. Mariano Rajoy, az 1996–2004 között kormányzó Néppárt első embere úgy fogalmazott, hogy Spanyolországból brüsszeli protektorátus válik a bejelentett intézkedések hatására. Ám konkrét sztrájkok vagy tüntetések bejelentéséről a Reuters egyelőre nem adott hírt. Romániában a közalkalmazotti bérek 25, illetve a nyugdíjak 15 százalékos csökkentése mellett kiszélesítik a jövedelemadó alapját. Az étkezési utalványokra, a tőkenyereségre és a banki kamatokra is adót kell fizetni. Megadóztatják a gyógyszerforgalmazók tervezett forgalmát, és bevezetik a vizitdíjat. Mihail Seitan munkaügyi miniszter a bukaresti törvényhozás felsőházában azt is bejelentette: júniusról hat hónapra befagyasztják a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét, s csak az egységes nyugdíjtörvény életbelépését követően lehet majd ezt igényelni. VG

06:01
Adózás

Új fegyvert kaphat a kezébe a NAV

A cégeknek alkalmassá kell tenniük számlázórendszerüket arra, hogy valós idejű adatot tudjanak szolgáltatni az adóhatóságnak – az NGM tervei szerint.
18:27
Gazdaság

Csúszik az önkormányzati számlák államosítása

Változatlanul tesztelik az önkormányzati számlavezetési rendszert a Magyar Államkincstárnál, az indulás időpontja pedig nem ismert.
Világgazdaság Piactér