Drágává vált az amerikai piac

Pénzügy | Stratégia
Donald Trump megválasztása esetére sokan tőzsdei összeomlást vizionálták, ehelyett euforikus emelkedés következett. A befektetők az elnök adócsökkentés, fiskális élénkítés és dereguláció köré épülő élénkítő politikájába szerelmesedtek bele.

A deregulációs folyamat pozitív a részvényesek szempontjából, és ezt vélhetően könnyebb is lesz véghez vinni, mint a fiskális élénkítést. Elhúzódhat az adóreform is, így nem túlzás kijelenteni, hogy nagyon előreszaladtak az árfolyamok a fundamentumokhoz képest. A piaci árazás igen feszített, az S&P 500 18-as előretekintő P/E rátán forog, ami historikusan is magas: igen erős eredménynövekedést áraznak jelenleg a befektetők. A piac szerkezete ugyanakkor nem egészséges, mert a rekorddöntések csak a részvények egyre kisebb hányadának voltak köszönhetők, ami negatív előjel a múltbeli minták alapján.


A szentiment indikátorok extrém optimizmusról árulkodnak, a befektetőifélelem-indexként aposztrofált VIX index közel 10 éves mélypontjára esett. Látványosan zuhant az S&P 500 index short állománya is, az emelkedés részben ennek is köszönhető. E jelekre sokkal inkább lehet kontraindikátorként tekinteni, mintsem a hangulat további javulását vetítenék előre. Mindezek mellett rekordmennyiségű pénz áramlott az amerikai piacra, sokan ülnek már long pozícióban, így innen már nehezebb lehet a további emelkedés.


A részvények mellett szólhat, hogy erős a növekedés a világban, összességében még támogató a monetáris politika. Nagy kérdés, hogy a kötvényekből részvényekbe történő átsúlyozás nagy trendje meddig tarthat még, ha folytatódna, az segíthetne megtámasztani a részvénypiacot. Összességében azonban túlzott ez a piaci optimizmus, több jel is arra utal, hogy sérülékeny lehet az amerikai piac, így a jelenlegi szintekről inkább egy korrekció tűnik valószínűbbnek.

A cél, hogy Magyarország ott legyen a „top 5-ben” 2030-ig

A magyar GDP-adat európai szinten is kiemelkedően magas növekedést jelez, jelentette ki az Origónak adott interjúban Schanda Tamás államtitkár.

Debrecen és Győr még várhat Szoboszlaiékra

Bevett gyakorlat az MLSZ részéről, hogy a felnőtt válogatott mérkőzéseket a fővárosban rendezik meg, az új Puskás Stadion átadása után sem lehet ez másképp.
Világgazdaság Piactér