Eddig senki sem kérte a járadékot

Pénzügy | Pénzügyi Hírek
Csak hárman kalkuláltattak eddig járadékszolgáltatást a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál, és egyikük sem kérte a szolgáltatást. Valószínűleg vonzóbb a milliós nagyságrendű reálhozam és a teljes állami nyugdíj, amit az is megkaphat visszamenőleg, aki már évek óta halogatja a visszalépést a pénztári járadékra várva.

Néhány hete indult el a járadékszolgáltatás a legnagyobb hazai magán­nyugdíjpénztárnál, a Horizontnál.
A megmaradt négy kassza közül egyelőre csak ez kínál az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltő tagoknak járadékot, 38 ezer tagjuk közül 848-at érinthet a szolgáltatás. A nyugdíjkorhatár betöltése után a tagok választhatnak: visszalépnek az egypilléres állami rendszerbe, ahonnan teljes állami nyugdíjat kapnak, ebben az esetben is megtarthatják azonban a magánnyugdíjpénztári egyenlegükből a reálhozamnak megfelelő részt. A másik lehetőség, hogy maradnak a kétpilléres rendszerben, és csökkentett állami nyugdíjat kapnak, amit kiegészíthetnek a pénztártól kapott járadékkal.

Forrás: Kurucz Árpád

A Horizontnál eddig három nyugdíjas korú tag kérte, hogy számolják ki, mennyi járadékot kaphat, a kalkuláció után azonban egyikük sem kérte a nyugdíj-kiegészítést – közölte a pénztár a Világgazdasággal. A nyugdíjkorhatáron túl levő tagok átlagos egyenlege 5,8 millió forint, ebből élethosszig tartó járadékot fizetne a pénztár, amelynek átlagos összege havonta 25,5 ezer forint. Az élethosszig tartó járadék jellemzője, hogy a pénztártag haláláig minden hónapban kifizetik, akár évtizedekig, akár csak néhány hónapig él az ügyfél. Előbbi esetben akkor is kap járadékot, ha már kimerült az egyenlege, az utóbbi esetben viszont a fel nem használt egyenleghez nem juthatnak hozzá az örökösei. Fix tartamos járadékra, amelynél a fel nem használt egyenleg örökölhető, nincs lehetőség a Horizontnál.

Az a három pénztártag, aki már érdeklődött, valószínűleg úgy számolt, jobban megéri neki, ha az átlagos pénztártagok esetében már milliós nagyságrendű reálhozamot és a teljes állami nyugdíjat választja. Az sem bukik semmit, aki évek óta vár már a járadékszolgáltatásra, de kevesli a most kalkulált összeget. A jogszabályok szerint ugyanis az ilyen pénztártagok visszamenőleg is megkapják a 100 százalékos és a csökkentett nyugdíj különbözetét.

A többi magánnyugdíjpénztárnál még nincs járadékszolgáltatás, ezek tagjai, ha betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt, úgy juthatnak járadékhoz, hogy átlépnek a Horizontba. A Horizontnál egyelőre nem tudnak átlépőkről, de lapunk beszélt olyan pénztártaggal, aki éppen a járadék reményében nyújtotta be a napokban az átlépési igényét. A pénztárak többsége azért vonakodik elindítani a járadékszolgáltatást, mert a bevezetéséhez hatalmas tartalékot kellene képezniük. A Horizontnak ahhoz, hogy az igénybe vételre jogosult pénztártagoknak fel tudja kínálni a járadékszolgáltatást, több mint 160 millió forintos járadékszolgáltatási biztonsági tartalékot kellett képeznie a működési tartaléka rovására, ez a kötelezettség pedig a pénztár kalkulációi szerint öt éven belül 300 millió forint fölé nő.

07:12
Gazdaság

Visszaestek a kkv-szektor beruházásai

A hazai kkv-k a hozzáadott érték 43, a nettó árbevétel 42, a nemzetgazdasági beruházások 34 százalékával járultak hozzá 2016-ban a működő cégek összteljesítményéhez.
15:39
Gazdaság

Egy hónap haladékot kapott a fejlesztéspolitikai rendszer

A módosítással a kifizetési terv már nem áll az államháztartási hiánycél útjába.
Világgazdaság Piactér