Egységes szabályokkal védenék az európai betéteseket

Pénzügy | Pénzügyi Szolgáltatók
Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Nemzetgazdasági Minisztérium az egységes európai betétvédelemről szóló jogszabályt, amely érinti a hitelintézeti, valamint a szanálási törvényt is - közölte a tárca.

A betétbiztosítási törvénymódosító csomag tervezete új szabályokat állapít meg a hitelintézetek betétbiztosítással kapcsolatos tájékoztatására, módosítja a betétbiztosítás védelme alá tartozó betétek körét és az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) finanszírozására vonatkozó rendelkezéseket.


A törvénymódosítás alapján, ha egy hitelintézet fizetésképtelenné válik, akkor a betétesek az eddiginél jelentősen rövidebb idő alatt juthatnak majd a betéteikhez az Országos Betétbiztosítási Alapból. A kifizetési határidő 2024-ig fokozatosan csökken a jelenlegi 20 munkanapról 7 munkanapra. A külföldön elhelyezett betétekre az egységesülő európai szabályozás miatt ugyanez a szabály érvényesül.


A közlemény szerint pozitív változás a rendelkezésekben, hogy a kisebb települési önkormányzatok betéteit is biztosítani lehet a jövőben. 


Az NGM emlékeztet arra, hogy 2014 áprilisában fogadták el Brüsszelben a betétbiztosítási rendszerekről szóló új uniós irányelvet. A szabályozás célja, hogy a betétesek az egész Európai Unióban egységes védelmet kapjanak. A tagállamoknak a rendelkezések többségét 2015. július 3-ig  kell átültetniük saját jogrendjükbe.


Az NGM a társadalmi egyeztetés után, novemberben benyújtja az Országgyűlésnek a törvénymódosító javaslatot, így lehetővé válik a megfelelő felkészülés a megváltozó szabályozás alkalmazására – áll a közleményben.

Megéri diákszövetkezeten keresztül munkát vállalni

A cégeknek azért, mert adó- és járulékkedvezményt vehetnek igénybe, a hallgatóknak pedig azért, mert magasabb bért kaphatnak.

Újabb kincsre lelt a milliárdossá vált tanzániai bányász

Ezúttal egy kétmillió dollárt érő tanzanitra bukkant.

Tartalmi hibákért dobták vissza a Lánchíd-tendert

A Közbeszerzési Hatóság tartalmi hibák miatt visszadobta a dokumentumot, így a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatóságának módosítania kell azt.

Átlagos szinten a zöldségtermés

Az átlagosnál hidegebb május és június dacára sem esett vissza nagy mértékben a termésmennyiség.
Világgazdaság Piactér