Előny az aktív ügyfeleknek

Megtakaritás | Pénzügy

Nem csak újévi fogásnak bizonyultak a bankok kamatakciói, az átlagosnál magasabb ajánlatok az év második hónapjára sem tűntek a palettáról.
Egy, három hónap, netán fél év? A jelenlegi stagnáló, illetve a második fél évtől várhatóan csökkenő kamatkörnyezetben 3-6 hónapos befektetés tűnhet a legjobb megoldásnak. Rossz hír ugyanakkor a hosszabb távú lekötésben gondolkodóknak, hogy az akciós kamatok jellemzően ennél rövidebb, 2-3 hónapos időtávra szólnak. Ráadásul kérdés az is, hogy a magánszemélyek hogyan fogadják a bankok feltételeit, azt, ha a hitelintézet megkövetel bármilyen számlaforgalmat, átutalást, netán új pénzelhelyezést. A két számjegyű kamatoknak ugyanis általában ez az „ára”.
A jelenlegi topajánlatnak tekinthető 11 százalékot a Budapest Bank kínálja 3 hónapos időtávra, ám cserébe elvárja, hogy új ügyfele napi pénzügyeit a bankon keresztül intézze. A 11 százalékos kamatot sem „aknázhatja ki” ugyanakkor a végletekig a magánszemély, a kiemelkedő ajánlat ugyanis legfeljebb 3 millió forintos megtakarításra vonatkozik.
Kerek 10 százalék érhető el az UniCreditnél, a K&H-nál, az MKB-nál és a Raiffeisen Banknál. Egy hónapra ajánlja kiemelkedő ajánlatát a K&H, amely annyiban „kilóg” a sorból, hogy feltételeket nem szabott meg, csupán annyi kitételnek kell megfelelni az ügyfélnek, hogy csak az új és legalább 500 ezer forintos betétekre vonatkozik a 10 százalékos hozam. Igaz, az akciós kamat esetében itt is meghatározták a maximális megtakarítási összeget, ám a 200 millió forintos határ vélhetően csak keveseket érint. Két hónapra szól az UniCredit ajánlata, minimum 250 ezer forinttól, s az akció ideje alatt egy ügyfél maximum 20 millió forintot helyezhet el az akciós betétben. A termék egyedi jellemzője, hogy a futamidő alatt bármikor lehetőség van a tőke kamatveszteség nélküli kivonására, azaz a bank a kivett tőkére is fizet kamatot, és a fennmaradó – betétként lekötött – összeg is változatlan feltételekkel kamatozik tovább. A magas kamatnak azonban itt „megvan az ára”: azok kaphatják meg, akik UniCredit Privát Plusz vagy UniCredit Nonstop Számlacsomagot nyitnak, elektronikus bankkártyát igényelnek, továbbá a bankkártyával a lekötés ideje alatt legalább háromszor, összesen 30 ezer forint értékben vásárolnak.
Az MKB Banknál is 2 hónapra szól a két számjegyű kamat, ám feltétel a private banking ügyfélstátus vagy MKB Kivételes Folyószámla vagy MKB Exkluzív Szolgáltatáscsomag megléte, illetve ha ezzel nem rendelkezik a magánszemély, úgy a betétlekötéskor ezt kezdeményeznie kell. A kiemelt kamat elérésének feltétele a legalább egymillió forint megléte is.
A Raiffeisen Bank hosszabb, 3 hónapos lekötésre kínálja a 10 százalékos kamatot a 100 ezer forint feletti megtakarításokra. A Kamatadófaló akció feltétele, hogy a jövedelmét legalább havi 50 ezer forint értékben Raiffeisen lakossági bankszámlára utaltassa az ügyfél, valamint a számlájáról legalább 2 közüzemi megbízást adjon. További egyedi elem, hogy az ügyfelek az akciós betét után levont kamatadó összegét is elkölthetik vásárlási utalvány formájában, legfeljebb 25 ezer forint értékben. Bőségesen talál a lakossági ügyfél 9, illetve e feletti ajánlatokat is a bankok kondíciós listáin. A CIB 3 hónapra, minimum 50 ezer forinttól elérhető 9,50 százalékos kamatajánlata szintén meghatározott feltételekkel párosul, ráadásul 15 millió forintban limitálták a Hűség Betétben elhelyezhető összeget. Az Erste Banknál két hónapra – 2 millió forinti megtakarítás felett – akár 9,37 százalékos kamatot érhet el a magánszemély az Erste Aktív Betéttel, persze csak akkor, ha igen aktívan használja bankszámláját.
Az OTP Bank a 9 százalékos kamatszintet célozta meg: két hónapra, 5 millió forint feletti összeg esetén kínálja ezt, ha a kliens a számláin nyilvántartott megtakarításainak összegét minimum százezer forinttal növeli. Az MKB Banknál pedig 4 hónapos futamidőre, legfeljebb egymillió forintos megtakarítás esetén lehet 9 százalékos kamathoz jutni.

Elektromos modellt is piacra dob a világ leghíresebb motorgyártója

Debütál a teljes mértékben elektromos LiveWire modell, a legendás Low Rider S modell pedig visszatér.

Csaknem kétszázezer állás a partnereknél

Hét év alatt nyolcvanegy piaci szereplővel kötött stratégiai együttműködést a kormány.
Világgazdaság Piactér