Faktorpiac: túl a mélyponton?

Pénzügy

Évi két számjegyű növekedési ütem, majd hirtelen megtorpanás és alig 6 százalékos bővülés – ilyen előzményeket követően többen is kíváncsian várták, vajon a hazai faktorpiac visszatér-e a régi kerékvágásba. A stabilan két számjegyű növekedésre alighanem még várni kell, ám az mindenképpen biztató tendenciának tekinthető, hogy – a Magyar Faktoring Szövetség statisztikája szerint – az első negyedév visszaesése után a következő három hónapban a piac már 11 százalék körüli bővülést mutatott. A jóslatokat visszaigazolták az év eddigi adatai – fogalmazott Csáki Ferenc, a szövetség elnöke, a Magyar Factor vezérigazgatója, aki az év hátralévő időszakában a javuló tendencia fennmaradásával számol. Nagyobb strukturális változások nem történtek, a piaci szereplők között számottevő átrendeződés nem volt, a privát cégek összességében a bankok, illetve a banki hátterű társaságokkal azonos ütemben fejlődnek – hangzik az első félévi fejlemények összegzése.
Akadnak, akik a tavaszi igénynövekedést nem tekintik „egészségesnek”, mondván, az élénkülő kereslet korántsem annak a számlájára írható, hogy a vállalkozások egyre nagyobb arányban ismerik fel, a faktoringszolgáltatás igénybevételével a külső forrásbevonás a hitelfelvételnél lényegesen egyszerűbb és gyorsabb ügymenetet jelent. A gazdaság lassulása viszi az ügyfeleket ebbe a szegmensbe, a fizetőképtelenség arányának egyre nagyobb mértékűvé válása miatt ugyanis többen a faktoringban keresnek „menedéket” – mutatott rá Halupka Tibor, a Debt-Invest vezérigazgatója.
A kis- és középvállalkozásokat emellett egy másik tényező is ebbe az irányba terelte: az amerikai másodlagos jelzálog-piacon történt negatív események miatt tapasztalható pénzpiaci likviditásszűkülés nyomán a kereskedelmi bankok megemelték kölcsöneik kondícióit, s számos esetben érdemben mérsékelték aktivitásukat a kkv-k hitelezése terén, ezért sok kisvállalkozás számára a faktoring maradt az egyetlen forrásbevonási lehetőség. Ez látszik a féléves adatokon is – mutatott rá Máhrné Kazareczki Éva, a Buda Faktor Zrt. vezérigazgatója, aki a globális hitelválság kedvező hatásaként értékeli azonban azt, hogy ezen cégek jelentősen javították a faktorált ügyfelek minőségét. A kereskedelmi banki finanszírozásból kikerült ügyfelek ugyanis jelentősen jobb pénzügyi-gazdasági potenciált képviselnek, mint a hagyományos faktorügyfelek. Igaz, a globális hitelválság nem maradt negatív következmények nélkül: a faktorcégek az elmúlt évhez képest átlagosan 50 bázisponttal magasabban kapják a forrásokat.
A gond azonban továbbra is az – számolt be tapasztalatairól Nagy Tamás, a City-Faktor igazgatója –, hogy a vállalatok többsége továbbra is úgy tekint erre a finanszírozási formára, mint a rossz követelésekhez kapcsolódó szolgáltatásra. A faktoringfinanszírozási alternatíva elfogadtatása a legnagyobb feladat jelenleg a piacon – hangsúlyozta. Ez arra készteti őket, hogy az ősz folyamán kampányt indítsanak, hogy a mikro- és kisvállalkozások is megismerjék a faktoring valódi előnyeit.
Milyen tendenciákra készülnek 2009-ben a piaci szereplők? Csáki Ferenc szerint jövőre tovább nőhet a faktoring térnyerése, várakozása alapján a piac növekedési üteme meghaladja az ideit. A kamatszint 2009. évi várható csökkenése, a pénzpiaci válság hatásainak remélhető gyengülése és a gazdasági növekedés fokozatos erősödése óvatos optimizmusra ad okot. A kormányzat által tervezett új adópolitika révén többletforrások áramolhatnak a fogyasztókon keresztül a gazdaságba, s ez új lendületet adhat a kereskedelemnek. Addig is inkább a stagnálás a prognózis ezen a téren, ellentétben a nehéz- és az autóipari bővülő szegmensekkel, valamint az exportorientált vállalatokkal; az utóbbiak már az új piacokra termelnek – mondja Körmöczi Zoltán, az MKB Bank osztályigazgatója.
Áttörésre csak a gazdaság fellendülése után számít Tari István, az Erste Faktor Zrt. ügyvezető igazgatója; az uniós forrásokon keresztül az építőipar fellendülését és a beruházási kedv növekedését várja jövőre. Véleménye szerint a foglalkoztatás szintjének emelkedése az élelmiszer-kereskedelmi piacon hozhat élénkülést, de itt is a termékinnovációk általi megvalósuló bővülést tartja járható útnak. Az építőiparban valamint az exportbeszállítói ágazatban lát fejlődést az előző évhez képest Nagy Tamás is, miközben a kereskedelem területén stagnálással számol.
Az exportfaktoring további erősödése mellett a hazai relációjú követelésvásárlás bővülésének újraindulását várja Soós Gábor, az UniCredit Factoring vezérigazgatója, bár ennek az a feltétele, hogy a gazdasági környezetben ne következzen be kedvezőtlen változás.
Jövőre már némileg élénkebb növekedésre számít Rédei Gabriella, a Next-Faktor vezérigazgatója is, aki abban bízik, módjuk lesz intenzívebben bekapcsolódni a kereskedelem finanszírozásába, tovább bővül a mezőgazdaságban dolgozó ügyfélkörük is, s az EU-támogatások előfinanszírozására kidolgozott terméküket is széles körben tudják értékesíteni. 2009-re jelentős piaci bővüléssel számol a Buda Faktor vezérigazgatója, mondván, az EU-s projektek egyre nagyobb hányada jut el addigra abba a fázisba, amikor már a rész- és végteljesítések alapján a támogatás megelőlegezhető.
Gál Gaszton, a CIB Faktor Zrt. vezérigazgatója 2009-ben a faktoringpiac 15-20 százalékos stabil növekedésére számít, prognózisa szerint az export- és a beszállítói faktoringtermékek iránt nő meg az érdeklődés. Az építőipari ágazat jövőre „magához térhet” – véli Halupka Tibor a 2009-es esztendőről, miközben az energetika és a mezőgazdaság területére kívánnak koncentrálni. VG

Módosuló jogszabályok

A faktorpiacot 2008 elején több, nem prognosztizálható bizonytalansági tényező jellemezte.
Az ez évi adótörvények módosulásai nyomán viszszaesett az építőipari cégek faktorálási igénye.
Az adótörvény másik tervezett változásának (a közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó kifizetési rend megváltozása) hatálybalépése ugyan 2009. január 1-jére tolódott, ám az emiatt kialakult bizonytalanság nem kedvezett sem az építőipar, sem a kormányzati önkormányzatok közvetlen vagy közvetett beszállítói faktorálásának.

Beckham egy angol fociklubba is beszállt

David Beckham csatlakozott korábbi – Class of '92 fantázianéven emelgetett – csapattársaihoz, és beszállt tulajdonosként a Salford City csapatába.

A kifizetésekben a Ginop vitte a prímet

A 2014–2020-as uniós ciklus forrásainak lehívásában Magyarország kiemelkedik a V4-ek mezőnyéből.
Világgazdaság Piactér