Fantombankok valós jelzáloggal

Pénzügy
A II. világháború előtti bankok által bejegyeztetett, egyelőre levehetetlen jelzálog terhel számos, több évtizede épített lakást. A tulajdonosok nem értékesíthetik ingatlanjaikat, mert a korábbi hitelintézetek egy részét nem számolták fel, papíron ma is léteznek. Az államot képviselő PM nem vetetheti le a jelzálogot, a bankok felszámolásával megbízott Reorg Rt. pedig lassan halad. A felszámolásba be nem vont pénzintézetek jelzálog-kötelezett lakástulajdonosai reménytelen helyzetben vannak.

Kellemetlen meglepetés érheti azokat az állampolgárokat, akik a mostani lakáshitelboom kapcsán értékesíteni kívánják több évtizede lakott ingatlanjukat, netán hitelt szeretnének felvenni arra. Az öreg (s nemritkán mástól pár évtizede “tehermentesen” megvásárolt, örökölt) lakások egy részéről ugyanis kiderül: azokat a II. világháború előtt működő valamelyik hitelintézet annak idején jelenleg is érvényes jelzáloggal terhelte meg.

A jelzálogok mai szemmel értelmezhetetlenek. Az egyik ingatlantulajdonos például információnk szerint nemrég azért fordult az állami szervekhez, mert az 1920-as évekből, a nagy gazdasági világválság korszakából “örökölt” közel 100 ezer aranydollárnyi, az akkori Pesti Hazai Első Takarékpénztár (PHET) által bejegyeztetett jelzálogot. Minderről mit sem sejtett, hiszen ő maga csak évtizedekkel később vásárolta meg otthonát.

A II. világháború előtti banki jelzálogok levételét állami megbízásból 1992-ig a Pénzintézeti Központ (PK) intézte, erre vonatkozó jognyilatkozatok tömegének kiadásával. Ám ezután, a PK többszöri átalakulásával – a társaság előbb a Polgári Bankkal egyesült, majd a Postabankhoz került – e tevékenység megszűnt, mondták el megkeresésünkre a PK Követeléskezelő Rt. jogi osztályán. E társaságnál így jelenleg kizárólag akkor kezdeményeznek jelzálogtörlést az illetékes földhivatalnál, ha annak idején maga a PK terhelte meg az ingatlant.

A Pénzügyminisztériumhoz évente 20-30 ilyen jelzálogtörlési kérelem érkezik, ezek tucatnyi különböző bankhoz kötődnek. Ám a minisztérium hatáskör hiányában nem tud lépni – nyilatkozták a tárca jogi főosztályán. Érvelésük szerint a volt pénzintézetek – amelyeket a szakmában csak “bankcsonkoknak” neveznek – önálló jogi személyek, tehát ezek nevében az állam nem tud lemondani, jognyilatkozatot kiadva, egy követelésről (noha annak idején a PK épp ezt tette).

E helyzetben a PM azt javasolja: az ingatlantulajdonosok forduljanak a bankcsonkok végelszámolásával, felszámolásával megbízott Reorg Rt.-hez (a felszámolást néhány volt hitelintézet esetében éppen a tárca kezdeményezte). Utóbbi felszámolói ugyanis még az eljárás lejárta előtt jognyilatkozatban hozzájárulhatnak a zálog törléséhez. Ha viszont a bankcsonk ellen nincs felszámolás, elvileg csak polgári perrel vetethető le a jelzálog. Azt viszont már a PM-ben sem tudták megmondani, hogy egy ilyen bírósági eljárás során ki is lenne az alperes.

Nem lehet látni, hogy mikor érhet véget a PHET felszámolása, ugyanis két hitelező követeléseinek érvényesítése érdekében a Fővárosi Bíróságon beavatkozott az eljárásba – mondta el Szondi György, a Reorg Rt. felszámolója. Megerősítette: alapesetben polgárjogilag öt év után elévülnek a jelzálog-követelések, ráadásul a PHET-nek semmilyen követelési nyilvántartása nem maradt fenn. Így számos igazolást a takarékpénztár felszámolója maga adott ki a zálog megszüntetésére.

A Reorgnál azonban a PHET mellett jelenleg csak néhány bankcsonk felszámolása zajlik. Az intézménynél nem tudtak számot adni arról, hogy mi a helyzet a többi egykori hitelintézettel.

Látványosan javul az amerikai munkaerőpiac

A munkaerőpiac messze van attól, hogy kiheverje a koronavírus-járvány okozta károkat, de a helyzet az elmúlt hetekben egyre gyorsabban javul.

Az unió kész napirendre venni a vakcinák szabadalmának felfüggesztését

Az unió kész megvitatni az államok által támogatott javaslatot a koronavírus elleni vakcinák szellemi tulajdonjogainak ideiglenes felfüggesztéséről.

Határtalan lehetőségeket tartogat a cégek számára az észt modell

Észtország egy olyan innovatív vállalkozói programot hozott létre és alkalmaz sikerrel, amely más országok számára is előremutató. A digitális vállalkozókat helyi, komplex szolgáltató informatikai háttér-infrastruktúra segíti.

London hadihajókkal védi Jersey szigetét a francia halászoktól

Két haditengerészeti járőrhajót küldött a brit kormány Jersey partjaihoz a „helyzet megfigyelésére”.
Világgazdaság Piactér