Feldarabolnák a bankokat

Pénzügy | Pénzügyi Szolgáltatók

Szigor. Meg kell szüntetni a „túl nagy, hogy bukhasson” elv szerinti zsarolás lehetőségét a brit bankrendszerben, ezért fel kell darabolni túlságosan terjedelmessé vált hitelintézményeket – mondta a Bank of England (BoE) kormányzója. Mervyn King szerint túl nagy a koncentráció az ország pénzügyi rendszerében, mert a lakossági és az üzleti szféra hitelellátásában négy meghatározó súlyú bank tevékenykedik, emiatt a verseny is elégtelen.
Skóciai üzletemberek előtt mondott beszédében King kifejtette, nemcsak kisebb, élénkebb versenyt folytató egységeket kell létrehozni, hanem a szolgáltatások jellege szerint szét kell választani a profilokat. A BoE vezetője utalt azokra a kritikákra, amelyek szerint a mentőakciók keretében folyósított összegeket a pénzintézetek a korábbi, kétes műveletek folytatására költötték, holott a pénzt eredetileg a betétesek kártalanítására hagyta jóvá a kormány és a központi bank. King szerint elfogadhatatlan, hogy a kereskedelmi bankok ugyanazokkal a praktikákkal akarjanak kikerülni a válságból, mint amelyekkel oda bemanőverezték magukat. Mint mondta, az a minimum, hogy a lakossági, közszolgáltatási jellegű üzletágat – mint amilyen a számlavezetés, a „utility banking” – leválasszák a kockázatosabb befektetési tevékenységről.
King figyelmeztetett: nem elég a tőkemegfelelési paraméterek szigorítása, mert az adófizetőket ez sem védi meg attól, hogy egy újabb pénzügyi katasztrófa idején megint nekik kelljen állniuk a mentőakciók számláit, mint most, amikor egy „egész generáció nyögi majd” az eddigi könynyelműség terheit. Szerinte a lakossági műveletek és a kockázatos befektetések vegyítéséből álló jelenlegi helyzet fenntartása esetén a jegybank a szabályozási rend drámai szigorítására kényszerülhet, az viszont a pénzügyi szolgáltatásokban minden tevékenységi kört súlyosan megterhel majd. King aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a nagy horderejű mentőakciók eddig példátlan erkölcsi kockázat forrásává válhatnak, mert a gondatlanul menedzselt pénzintézeteknek nem kellett bukással fizetniük.
A beszédről beszámolva a Financial Times és a Bloomberg egyaránt kiemeli, a Bank of England törekvései ellenkeznek mind a pénzügyminisztérium, mind az ottani bankfelügyeletet (FSA) elképzeléseivel. Alistair Darling pénzügyminiszter szerint például elégséges a tőkemegfelelési előírások szigorítása, illetve ezeknek a követelményeknek a kockázat foka szerinti differenciálása. A miniszter a bankok feldarabolását indokolatlannak tartja. VG

Pénzteremtés

A NIESR brit gazdaságkutató intézet szerint a Bank of England vezetésének fel kellene hagynia 175 milliárd fontos kötvényvásárlási programjával. Az indoklás szerint a pénzteremtési művelet szüneteltetését a lassan újrainduló növekedés teszi indokolttá.
Az intézet olyan aggályokat fogalmazott meg, hogy a „pénznyomtatásként” is emlegetett eljárás nyomán az értékpapírok piacán és egyéb aktívák körében képződik újabb pénzügyi buborék.
Általános inflációs veszélyeket egyébként a NIESR szakemberei nem látnak, úgy vélik, tartható lesz a jegybank által ideálisnak tartott, két százalék körüli árszínvonal-emelkedés.

Új kompetencia központot nyitott a Sanofi Budapesten

A gyógyszeripari cég 5 telephelyen van jelen Magyarországon, 2000 magyar munkavállalót foglalkoztat, az új központban jelenleg 200 dolgoznak.

Nicolas Sarkozyt bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítják

A francia hatóságok feltételezése szerint Sarkozy a 2007-es kampányához összességében 50 millió eurót kapott a Kadhafi-rezsimtől.

Négyéves mélyponton az euróövezeti infláció

A fogyasztói árak éves összevetésben 0,3 százalékkal csökkentek az euróövezetben szeptemberben, ami 2016 áprilisa óta a leggyengébb érték.

Az unióban minden ötödik ember az elszegényedés határán él

Több mint 92 millió ember él a szegénységi küszöb közelében az Eurostat friss felmérése szerint.
Világgazdaság Piactér