Hitelt kér Tádzsikisztán

Hitel | Pénzügy

Tádzskisztán hitelkeret megnyitásáról tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal, hogy enyhítse az orosz gazdasági válság következményeit – jelentette pénteken kormánykörökre hivatkozva a tadzsik Khovar hírügynökség.
 


Kokhir Raszulzoda miniszterelnök találkozott Daniel Hellerrel, az IMF igazgatójával, hogy megvitassák “pénzügyi és technikai segítség” nyújtásának lehetőségét – jelentette a Khovar, de részleteket nem közölt.


A volt szovjet tagköztársaság erősen függ az Oroszországban dolgozó tádzsikok hazautalásaitól. Ez a forrás azonban az orosz gazdasági recesszió és a rubel leértékelődése miatt elapadóban van, mert egyre több vendégmunkás kénytelen hazatérni.


A tádzsik valuta, a szomoni hivatalos árfolyamon számítva tavaly 24,1 százalékkal értékelődött le a dollárral szemben, a devizatartalékok pedig kevesebb mint két havi importot fedeznek, ami nemzetközi mércével mérve riasztóan kevés.


Az IMF adatai szerint Tádzsikisztán legutóbb 2012-ben kapott hitelt a valutaalaptól, 145 millió dollárt.

06:02
Gazdaság

Sokkal többet vásároltunk, mint egy éve

Az alacsony infláció és a növekvő bérek miatt hajlandók költeni a magyarok; a kilátások kedvezők, vagyis folytatódhat a dinamika.
15:01
Gazdaság

Három megyére összpontosul a közmunka

Kevesebben léptek be a rendszerbe, de a nyári idénymunkák után a rendszerből kilépők száma ötödével volt kevesebb, mint 2016 augusztusában.
Világgazdaság Piactér