Kedvező fejlemény lehet a devizában eladósodottaknak

Devizapiac | Pénzügy

A devizaalapú hitelt felvevők törlesztőterhének alakulása jelentősen függ attól, hogyan alakul a forint árfolyama az árfolyamsáv eltörlése után. A szakemberek többsége egyelőre arra számít, hogy a forint erősen ingadozva ugyan, de erősödik, és hosszabb árfolyam-stabilitást vár. A sáv eltörlése rövid távon valószínűleg letöri a spekulációs kedvet, s ez a devizahitelek felvevői számára kedvező hatású – mondta az MTI-nek Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára.
Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője szerint a devizahitelt felvevők hosszú távon jól járhatnak, hiszen törlesztőrészleteik az árfolyam várható erősödése miatt – forintban kifejezve – csökkenhetnek. A rövid távú hatás azonban az OTP elemzője szerint bizonytalan. Ha a befektetők úgy értékelik, hogy a sáv eltörlése ellenére a jegybanknak emelnie kellett volna az alapkamatot, vagy a külső környezet tovább romlik, akkor a jelenlegi kamatszint mellett az árfolyam gyengülhet. VG

Szórakozás a nagyvilágban

A világ melyik nagyvárosában a legolcsóbb a bulizás és hol a legdrágább a mozijegy? Mi olcsó Moszkvában, és miért kell a zsebünkbe nyúlni Miamiban?

Anticiklikus irányba mozdul a fiskális politika

Az adócsökkentések és az akciótervek azonban továbbra is prociklikus hatást fejtenek ki.
Világgazdaság Piactér