Kedvező fejlemény lehet a devizában eladósodottaknak

Devizapiac | Pénzügy

A devizaalapú hitelt felvevők törlesztőterhének alakulása jelentősen függ attól, hogyan alakul a forint árfolyama az árfolyamsáv eltörlése után. A szakemberek többsége egyelőre arra számít, hogy a forint erősen ingadozva ugyan, de erősödik, és hosszabb árfolyam-stabilitást vár. A sáv eltörlése rövid távon valószínűleg letöri a spekulációs kedvet, s ez a devizahitelek felvevői számára kedvező hatású – mondta az MTI-nek Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára.
Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője szerint a devizahitelt felvevők hosszú távon jól járhatnak, hiszen törlesztőrészleteik az árfolyam várható erősödése miatt – forintban kifejezve – csökkenhetnek. A rövid távú hatás azonban az OTP elemzője szerint bizonytalan. Ha a befektetők úgy értékelik, hogy a sáv eltörlése ellenére a jegybanknak emelnie kellett volna az alapkamatot, vagy a külső környezet tovább romlik, akkor a jelenlegi kamatszint mellett az árfolyam gyengülhet. VG

Hollandiában a legjobb nyugdíjasnak lenni

Továbbra is a holland és a dán nyugdíjrendszer a legkiszámíthatóbb, és ez nyújtja a legnagyobb biztonságot. A hatvan év felettiek száma az évszázad közepére elérheti a kétmilliárdot.

Felminősíthet a Moody’s is

A makrogazdasági alapok rendben vannak, ám a Moody’s egy lépéssel lemaradt a másik két nagy hitelminősítőtől, így van esély a jobb osztályzatra.
Világgazdaság Piactér