Kivárás a géplízing terén

Hitel | Pénzügy
A kis- és középvállalatoknak, fedezethiányosságukból kifolyólag, az egyik legkézenfekvőbb finanszírozási formát a lízing jelentené, ám a jelentősebb áttörésre egyelőre várni kell.

Az első fél év nem a géplízing fellendülésének időszaka lesz – hangzik a piaci szereplők egyöntetű véleménye. A mezőgazdasági gépszállítók komoly visszaesésről számolnak be a korábbi, gép alapú támogatás megszűnését követően, új, bejáratott támogatási rendszer pedig egyelőre nincsen. Mindez az első negyedéves számokban is meglátszott: közel 40 százalékkal esett vissza a finanszírozás. A mezőgazdasági géplízing a felére zsugorodott, az új föld típusú támogatási rendszer bevezetése (PHARE, SAPARD) egyelőre nem érezteti hatását.

A fellendülést a támogatási rendszerben látják a lízingcégek, bár egyelőre csak szerény mértékben nyitott ez a kkv számára. Az uniós pénzek pályáztatásánál rendszeresen megfeledkeznek a piac többségét jelentő pénzügyi lízingfinanszírozásról, s úgy nehéz egy rugalmas finanszírozási konstrukciót kidolgozni, ha feltételnek szabják, hogy az eszköznek két év múlva tulajdonba kell kerülnie – hangzik a szakemberek véleménye. Jóllehet, a legbiztonságosabb módot a tulajdonjogon alapuló lízingfinanszírozás jelenti, s hitel jellegű finanszírozáshoz a lízingen keresztül tudna a legkönnyebben eljutni a kkv-szektor – teszik hozzá.

Az elmúlt hónapokat jellemző kivárás több tényezővel is magyarázható: egyrészt az uniós támogatásokra számítottak az ügyfelek, másfelől pedig egyfajta várakozással tekintettek május 1-je utánra, nevezetesen, milyen változást hoz az EU-jelenlét, menynyiben változnak a piaci körülmények – magyarázta Báti Balázs, a kis- és közepes értékű, 10 millió forintos gépek finanszírozására koncentráló Budapest Lízing vezérigazgatója. Bár mostanra kezdenek megnyugodni a kedélyek, ugrásszerű növekedést egyelőre nem lehet tapasztalni – tette hozzá.

A vállalkozások jelenleg még támogatásokra “éhesek”, bár kérdés, hogy lesz-e olyan lehetőség a későbbiekben, amire számítanak. Éppen ezért pár hónapig még ez a kivárás lesz a jellemző, ám ezt követően már élénkülnek a beruházások – vélik a lízingcégek.

Az uniós pályázatoknál a pénzügyi lízinget nem is nevesítették, amit a Deutsche Leasing hitel-, illetve kölcsönnyújtással próbál áthidalni, bár ezen konstrukciókat csak a PSZÁF-enge-dély kézhezvételét követően, várhatóan szeptemberben tudják kínálni ügyfeleiknek – magyarázta Nagy Tamás gazdasági igazgató. Az ügyfélkörük zöme nemzetközi multik beszállítója, éppen ezért, hogy az EU-piacain értékesíteni tudjon, kénytelen beruházni. Az érdeklődők ezzel a más konstrukcióval nem kerülnek előnytelenebb helyzetbe, s ez nem is drágítja a konstrukciót.

A CIB Lízing az elmúlt hónapokban az új uniós támogatású ügyletek komplett lebonyolítására dolgozott ki terméket, de ezenkívül tervezik új piaci szegmensek megcélzását is. Többen is ezt az irányt választották. Az idei év egyik problémája, hogy a GKM-pályázatok átfutási ideje szeptemberig elhúzódik – magyarázza Nádas Mihály, a Lombard Lízing üzletágvezetője. Az átmeneti időben eszközfinanszírozás terén a kisebb érték felé mozdultak el, így a faipari, iroda-kommunikációs eszközök, orvosi műszerek kerültek előtérbe, amelyek gépértéke 5-20 millió forint között mozog. A későbbiekben pedig a fémmegmunkálók, az energetikai szektor, a garázsipari termékek finanszírozása felé kívánnak elmozdulni – tudtuk meg.

Az év eleje óta három hazai lízingcég kötött szerződést az EU pénzügyi intézményeivel arról, hogy a hazai kkv-szektornak kedvezményes kamatozású, uniós támogatású lízingtermékeket kínálnak. A Budapest Lízing és a CIB Lízing az EBRD-vel kötött 20, illetve 10 millió eurós hitelkeret-szerződést, míg az IKB Leasing a német fejlesztési bankkal, a KfW-vel. Bár várakozásaink szerint a hitelkeretet egy év alatt le tudjuk hívni, ez nem olyan támogatás, amire a kkv-szektor leginkább vár – magyarázza Báti Balázs. Valamivel olcsóbbá válik ezáltal ugyan a finanszírozás, s szélesebb körben is elérhető a termék (például a kockázatosabbnak ítélt szegmensek, mint a szerszámgépek terén), ám az ügyfelek vissza nem térítendő támogatásra várnak. Gondot jelent azonban, hogy a vállalkozások nem igazán értenek még ahhoz, hogy a megtalálják a megfelelő támogatási formát, ezt még tanulniuk kell.

A második fél évet illetően már bizakodóbbak a piaci szereplők, az idei kihelyezési volumen véleményük szerint elérheti a 10-15 százalékos bővülést, s az év végére ugrásszerű növekedéssel számol a Raiffeisen Lízing a mezőgazdasági gépek finanszírozása terén is.

Az USA költségvetésének 11 havi hiánya ezermilliárd dollár fölött van

Az amerikai költségvetés augusztusi hiánya 200 milliárd dollár volt, ezzel a folyó költségvetési év 11 havi deficitje átlépte az ezermilliárd dollárt.

A cél, hogy Magyarország ott legyen a „top 5-ben” 2030-ig

A magyar GDP-adat európai szinten is kiemelkedően magas növekedést jelez.
Világgazdaság Piactér