Kötik az új biztosításokat

Biztosítás | Pénzügy
Az első három negyedévben közel 15 százalékkal megugrott az általános felelősségbiztosítások díjbevétele. A háttérben a Polgári törvénykönyv módosítása áll, amely nagyobb helytállást követel a vezetőktől. A magyar cégek ezzel együtt bőven alulbiztosítottak, legalábbis ami a felelősségbiztosítást illeti

Jelentősen, majdnem 15 százalékkal növekedett a magyarországi biztosítók általános felelősségbiztosítási díjbevétele 2014 első három negyedévében – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) adataiból.


A kilenchavi díjbevétel 20,22 milliárd forintot ért el, szemben az egy évvel korábbi 17,63 milliárddal. Az első három negyedévi díjbevétel egyébként 2010 óta folyamatosan növekszik, 2013-ig nagyából évi egymilliárd forinttal emelkedett.


Az idei, jelentős mértékű növekedés egyértelműen az új Ptk. ez év márciusi hatályba lépésével magyarázható. A törvény előírásai szerint ugyanis, ha egy adott társaság jogutód nélkül szűnik meg, a kielégítetlen követeléssel rendelkező hitelezők már érvényesíthetnek a korábbi ügyvezetőkkel, és más vezető tisztségviselőivel szembeni kártérítési igényt, ha azok a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet beálltát követően nem a hitelezők érdekeinek megfelelően jártak el. Ha a cégvezető szerződésszegéssel kárt okoz az általa vezetett társaságnak, saját vagyonával felel ezért a kárért.


Az előírások ráadásul igen széles kört érintenek: a cégvezetőkön kívül az igazgatóság, és a felügyelő bizottság tagjaira is vonatkozhatnak.
A díjbevétel-növekedési trend pedig várhatóan tovább folytatódik, hiszen az ezen a piacon aktív biztosítók véleménye szerint több területen is erős az alulbiztosítottság a piacon.


Az AIG korábban úgy nyilatkozott lapunknak: a magyar cégek – néhány kivételtől eltekintve – a felelősség típusú biztosítások kapcsán tekinthetők rendkívül alulbiztosítottnak. A társaság szerint tovább árnyalja a képet, hogy a cégek az esetek többségében nem megfelelő biztosításokat vagy csak alacsony összegre vásárolnak, amire persze csak egy kár bekövetkeztekor derül fény. Ahol pedig viszonylag magas a piaci penetráció – mint például vállalati vagyonbiztosításoknál – ott a minőséggel szemben szinte kizárólag az ár dominál.


A MentorPartner Stratégiai és Vezetési Tanácsadó Kft és a Free Association 2012 nyarán végzett felmérése hasonló eredményre jutott: eszerint a tíz főnél többet foglalkoztató magyarországi vállalatok vagyonbiztosítási lefedettsége jónak mondható, felelősség-, illetve személybiztosítással azonban még mindig kevesen rendelkeznek. A felmérés szerint a középvállalati portfólió nagyságrendileg harmadát a gépjármű-, csaknem másik harmadát a vagyon jellegű biztosítások teszik ki.


A személybiztosítások – ellentétben a lakossági szegmenssel – viszont csak töredékét, 14 százalékát adják a szegmens díjbevételeinek.
A vállalati felelősségbiztosítások piaca meglehetősen koncentrált Magyarországon. A 2012-es adatok szerint, bár a piacon 15 szereplő érdekelt, a díjbevétel 77,3 százaléka három szolgáltatóhoz – az Allianzhoz, a Generalihoz és az AIG-hez – kötődött, és egymilliárd feletti díjbevételt rajtuk kívül csak a Groupama-Garancia tudott produkálni.

Dollármilliók az összeolvadásoknál

Az értéküket tekintve tíz legnagyobb vállalati összeolvadásnál 2014-ben az Egyesült Államokban a pozíciójukat elvesztő vezérigazgatók összesen 430 millió dollár körüli végkielégítést kapnak az Equilar kutatócég tanulmánya szerint, amelyet az MTI idézett. A tanulmányt megrendelő Associated Press szerint egy átlagos amerikai háztartásnak 847 évig kellene dolgozni azért az összegért, amit a tízes listán szereplő vezérek kapnak. A listába gyűjtött, posztjukat elvesztő amerikai vezérigazgatók sorát David Pyott vezeti a gyógyszeripari Allergantól, aki 100 millió dollár értékű kompenzációt kap.


Hatalmas pénzen ül az állam

Nagyon jól indult az év a költségvetésnek, mert az első hónapban rekordtöbblete keletkezett az államháztartásnak.

Elszállhat a költségvetési hiány Spanyolországban

Leszavazta a spanyol parlament a szocialista kormány költségvetési tervét, amely fedezetet biztosított volna a korábban bevezetett bér- és nyugdíjemelésekre.
Világgazdaság Piactér