Madár István - Tapasztalat

Devizapiac | Pénzügy

Hiba lenne azt gondolni, hogy csak azért, mert az árfolyam- és kamatmozgásból az ország összességében pénzügyileg pozitívan jött ki, jól járt az elmúlt hét történéseivel Magyarország. Azt a kockázatot, amit egy ilyen kiélezett piaci helyzetben a gazdaságnak el kell viselnie, nem éri meg az intervenció műveleteivel járó kisebb árfolyamnyereség.

Ma már valószínűleg a külföld sokkal bizonytalanabb terepnek tekinti hazánkat, mint korábban. A megítélés feltehetően romlott, hiszen a hosszabb távra befektetők a kiszámíthatóságot szeretik. Márpedig a globalizáció világában felbecsülhetetlen kincs a kedvező piaci értékítélet, amely önbeteljesítő jóslatként működhet. A helyzetben biztató, hogy – a spekuláció sikeres kezelése ellenére – egyik gazdaságpolitikai szereplőnk sem éli meg sikertörténetként a mögöttünk álló napokat.

Tanulságot szinte mindenki levonhat. Feltehetően megteszik ezt a külföldi spekulánsok, akik ma már valószínűleg sok mindent másként látnak, mint néhány hete. (Úgy tűnik, a pénzügyi piacon nincs olyan, amit a magatartás-kutatással foglalkozó tudományok racionális tájékozatlanságnak hívnak.) Megfontolhatják a történéseket a hazai gazdaságirányítás szereplői is, akik annyit biztosan okulhatnak, hogy az egységes kommunikáció és az együttműködés hatékonyabbá teszi a munkát. És tanulságul szolgálhatnak az elmúlt napok a szakértőknek is, akik most meglehetősen közelről tanulmányozhattak egy rövid, de igen intenzív időszakot. Egy árfolyam-erősödésre játszó spekuláció, az arra adott válasz, majd a piaci reakciók (ez utóbbi még most is tart) értelmezése segítségül szolgálhat egy esetlegesen bekövetkező hasonló szi-tuációban, vagy (optimális esetben) az annak elkerüléséhez szükséges döntésekhez.

Amikor a forgószél ellenében megkapaszkodik egy kis fa, nem ünnepelni kell, hanem megjegyezni, hogy bizony forgószelek vannak, és a mai világban gyorsan jöhetnek-mehetnek az ilyenek. Felelősen viszonyulva ehhez a helyzethez, sok kellemetlen vihart túl lehet élni.

“Tapasz a világ a sebre, Sebez a tapasztalat…”

Ronaldinhóék 200 ezer dollár fejében szabadulhatnak

A büntetés befizetése után a klasszis elhagyhatja Paraguayt, de ehhez még a bíróság jóváhagyására is szükség van.

Európa japanizálódásának elkerülése

A monetáris és fiskális intézkedések hatására gyorsan megnőtt az államadósság és a jegybankok mérlege. Vélemény.

Recesszió nélkül megúszhatja Szerbia

Szerbia azon kevés országok egyike lehet, amelyeknek a gazdasága idén visszaesés nélkül úszhatja meg a válságot – véli a kormányfő.

Brutálisan bezuhant a ferihegyi repülőtér utasforgalma

Augusztusban már heti 500 közvetlen légijárat érhető el Budapestről, 98 úti célra.
Világgazdaság Piactér