Még mindig kedvező a svájci frank alapú hitel

Hitel | Pénzügy

A svájci frank alapú lakáshitelek még mindig érezhetően kedvezőbb törlesztőrészletek mellett igényelhetők, mint az állam által támogatott jelzálogkölcsönök – legalábbis ez derül ki a hitelintézetek internetes honlapjain található hitelkalkulátorokból.

A használt lakás vásárlásához igényelhető kölcsönöknél a helyzet egyértelmű, hiszen a leendő adósok – a törlesztőrészletet tekintve – általában még mindig jobban járnak, ha svájci frankban vagy euróban próbálnak meg kölcsönhöz jutni.

Az új lakáshoz igényelhető kölcsönöknél ugyanakkor mára kissé árnyaltabbá vált a kép. A teljes hiteldíjmutató számításánál is használt kölcsönmodellnél – ötmillió forintos hitelösszeg, húszéves futamidőre – az euró alapú konstrukciók már a törlesztőrészlet alapján is drágábbak, mint forrásoldali kamattámogatott társaik. A svájci frank alapú hitelek viszont többnyire még itt is őrzik előnyüket.

A bankok ajánlataiban szereplő adatok tanúsága szerint a svájci frank alapú és a támogatott konstrukciók havi törlesztőrészletének különbsége – az új lakás vásárlásához igényelhető hiteleknél – többnyire eléri, vagy meghaladja a két-három ezer forintot.

Munkahelymegtartó bértámogatást szorgalmaz az MKIK

Az MKIK ágazati szintű munkacsoportokat állított fel a kereskedelem, logisztika, élelmiszergazdaság, ipar, turizmus és pénzügy területén.

Pirelli-alelnök: azonnali tőkeinjekcióra van szüksége a nyugati piacoknak

Marco Tronchetti Provera szerint az európai és nyugati gazdaság újraindulása fokozatos lesz, de ehhez minél gyorsabb tőkeinjekció kell.

MNB: kétszámjegyű gyarapodást mutat a háztartások pénzügyi vagyona

Tavaly év végén 4869 milliárd forintot készpénzben tartottak a háztartások, míg devizából 327 milliárd forintnak megfelelő összeg lapult meg készpénzben.

Közel félmillió német cégnek kell segíteni

Németországban 2 335 000 munkanélkülit tartottak számon, ami 60 ezerrel kevesebb az egy hónappal korábbinál.
Világgazdaság Piactér