Megrengetheti Dubai a világot

Befektetés | Pénzügy

Világszerte jelentős eséssel reagáltak a tőzsdék tegnap a dubai kormány szerdai bejelentésére, amely szerint befektetései társasága, a Dubai World átszervezéséig hat hónapos türelmi időt kér a cégcsoport 59 milliárd dolláros adósságának törlesztésére. Az európai bankok árfolyamai különösen megszenvedték a bejelentést, hiszen az emírség összesen 80 milliárd dolláros adósságának a becslések szerint mintegy fele európai pénzintézetek kezében van. Elemzők szerint egyelőre korai lenne azt mondani, hogy maga az emírség vált fizetésképtelenné, ám ha ez következne be, az a legnagyobb államcsőd lenne a 2002-es argentin fizetésképtelenség óta, és napok alatt erodálná a világ tőzsdéin az elmúlt hónapokban elért árfolyam-emelkedéseket.
A Dubai Worldhöz tartozó társaságok közül az ingatlanberuházó Nakheel és a pénzügyi befektető Istithmar helyzete ad okot a legnagyobb aggodalomra. A Nakheel hatalmas adósságokat halmozott föl olyan óriásberuházások megvalósítására, mint a Dubai partjainál lévő, luxusingatlanokkal tarkított, pálma alakú mesterséges szigetcsoport kialakítása. A cég pénzügyi helyzetét az rendítette meg, hogy a globális gazdasági válság következményeként a dubai ingatlanárak a tavalyi csúcs óta a felükre zuhantak.
Az Istithmar már szeptemberben leépítéseket és adósságrendezési terveket jelentett be, miután nem jöttek be a számításai egy sor nagyszabású üzlet, mint például az amerikai Barneys áruházlánc 942 millió dolláros felvásárlása esetében. A Moody’s és a Standard & Poor’s a dubai kormányhoz kötődő cégek egész sorának adósságbesorolását rontotta le az elmúlt hónapokban, és a Dubai World átszervezéséről érkező hírek újabb felülvizsgálatra késztették a hitelminősítőket. A Moody’snál az adósságrendezés által érintett társaságok mindegyikének kötelezettsége immár a bóvli kategóriájába tartozik.
Az emírség igyekszik kimenekíteni a pénzügyi felfordulásból a cégcsoport nyereséges tagját, a világ negyedik legnagyobb kikötőüzemeltetőjeként az év első felét 188 millió dolláros nyereséggel záró DP Worldöt. A társaság közlése szerint rájuk sem a törlesztési moratórium, sem az átszervezési tervek nem vonatkoznak. A cégcsoporton belüli, kiterjedt hitelezési kapcsolatokra tekintettel azonban meglehetősen nehéz feladatnak ígérkezik a jó és a kevésbé hitelképes vagyonelemek szétválasztása. Bloomberg, Reuters, Dow Jones

Európai cégek is sokat veszíthetnek dubaiban

Az európai bankok közül tegnap a HSBC, a Royal Bank of Scotland, Llyods Banking Group és az ING árfolyama esett a legnagyobb mértékben, amelyek mind a szervezői között voltak egy tavaly júniusban a Dubai Worldnek adott, 5,5 milliárd dolláros szindikátusi hitelnek.
A Credit Suisse elemzői szerint az európai bankok rosszhitel-állománya öt százalékkal, 5 milliárd euróval emelkedhet, ha Dubaihoz kötődő befektetéseik 50 százalékát le kell írniuk.
Tegnap számos olyan európai cég árfolyama is esett, amelyekben jelentős részesedésük van perzsa-öbölbeli tulajdonosoknak. Köztük volt a Borsa Dubai 22 százalékos tulajdonában lévő londoni tőzsde, a 10 százalékig a katari befektetési hatósághoz kötődő Porsche, a részben kuvaiti és abu-dzabi kézben lévő Daimler, valamint a szintén katari érdekeltségű brit Sainsbury’s élelmiszerlánc.

06:44
Gazdaság

Jövő hónaptól drágul a cigaretta

Uniós előírás miatt szeptembertől 30-40 forinttal többe kerül egy doboz cigaretta.
18:07
Gazdaság

Több búzát vetettek tavaly a gazdák, és lassult a gabonafélék visszaszorulása

Továbbra is domináns a gabona a magyarországi termelésszerkezetben.
Világgazdaság Piactér