Fektessen a foci-Eb-be!

Megtakaritás | Pénzügy
A nagy nemzetközi sportesemények beruházásaiból profitáló cégek, valamint az események szponzorai a tőzsdén is jól teljesíthetnek. Számos pénzügyi intézmény kínál erre épülő megtakarítási termékeket.

Idén is megjelentek a népszerű sporteseményekhez kapcsolódó befektetési termékek a pénzügyi intézmények palettáján. Ez nem meglepő, hiszen ezek az ajánlatok viszonylag könnyen kommunikálhatók és eladhatók, az OTP Alapkezelő például 2008-ban 15 milliárd forintnyi tőkét gyűjtött négy olimpiai témájú alapjával, két évvel később pedig a dél-afrikai foci-vb apropójából létrehozott konstrukció 3,5 milliárd forintnyi megtakarítást vonzott.
Az idei ajánlatok is főleg az olimpiához és a focihoz kapcsolódnak, és a korábbi évekhez hasonlóan a már jól bevált határozott futamidejű tőke- vagy hozamvédett alapokkal próbálkozik a pénzügyi intézmények többsége. Az OTP mindkét eseményhez kapcsolódóan indított idén alapokat, ezek 2015 végén járnak majd le. Az egyik 9, a másik pedig 8 százalékos fix hozamot ígér a futamidő egészére a befektetőknek, akik ezen túlmenően a két esemény szponzorainak részvényeiből álló kosár teljesítményéből kaphatnak még részesedést. A sportesemények nagy szponzorainak részvényeiben a CIB-nél is hisznek. A CIB Alapkezelő kétéves futamidejű Élmezőny nevű tőkevédett alapja is ilyen cégek árfolyam-emelkedéséből ígért részesedést a befektetőknek. A részvénykosarat öt sportbarát cég alkotja: az Adidas, a BMW, a Coca-Cola, a McDonald’s és a Samsung, ezek árfolyama a tapasztalatok szerint túl szokta teljesíteni az indexeket.
A tőkevédett alapok piacán egyes számú játékosnak számító K&H Alapkezelő is indít olimpiai alapot. A kifejezetten a londoni világjátékokhoz kapcsolódó alapja nemrég járt le, és viszonylag jól teljesített, 3,5 év után csaknem 35 százalékos hozamot fizetett a befektetőknek. Az alapkezelő akkor úgy látta, érdemes bevásárolni a 2008-as tőzsdei árfolyamesések után a részvénypiacon, a londoni olimpiával kapcsolatos előkészületekből pedig sok cég profitálhat, így ezeknek az árfolyam-emelkedéséből ígért részesedést a befektetőknek. A siker ellenére az aktuálisan jegyezhető olimpiai alap nem folytatja a hagyományt, a részvénypiac helyett ugyanis az árupiacokon keresi az extrahozam lehetőségét, négy nemesfém (arany, ezüst, platina és palládium) árfolyam-emelkedésén nyerhetnek majd a befektetői.
A K&H egyébként az OTP-vel ellentétben nem az aktuális sporteseményekre hegyezi ki az alapjait, hanem a jövőbeliekre. A társaság tőkét részben előretörlesztő két új alapja közül az egyik a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpiára, a másik pedig a 2014-es futball-vb-re összpontosít, amelynek szintén Brazília ad majd otthont. Az alapkezelőnél úgy látják, a brazil gazdaságban komoly növekedési potenciál van, ebből próbálnak meg a befektetőknek is részesedést nyújtani. A két sportesemény miatt várhatóan számos infrastrukturális beruházásra lesz szükség a dél-amerikai országban, ami kedvezően hathat a gazdasági növekedésre és a latin-amerikai cégek részvényárfolyamára is – vélik az MKB-nál is. Kifejezetten emiatt indította el az alapkezelő márciusban a Brazil Teljesítmény nevű tőkevédett konstrukciót, ami 1,8 milliárd forintnyi tőkét vonzott.

Betétből is vannak sportosak

A rövidebb távon gondolkozó betétes ügyfelek számára is vannak sportos ajánlatok a bankoknál. A K&H például egy három hónapos olimpiai betétet kínál most új megtakarítás esetén 8,88 százalékos éves kamattal. Ez a bónusz azonban növekedhet is, ha a kliens helyesen tippeli meg a magyar csapat által megszerzett olimpiai aranyérmek számát. Ebben az esetben ugyanis a medálok számával megegyező mértékű extrakamat üti a markát.
Az OTP sportos betétje strukturált termék, elsősorban azoknak ajánlják, akik hajlandóak némi kockázatot vállalni a magasabb hozamért cserébe. A Befutó névre keresztelt megtakarítás a másfél éves futamidő során forintban 3,33, euróban pedig 1 százalékos alapkamatot fizet. Extra bónuszra akkor jogosultak az ügyfelek, ha a Forma-1-ben szereplő csapatokat szponzoráló 10 nemzetközi cég részvényeinek az árfolyama kedvezően alakul. Ha mindegyik részvény jól teljesít, akkor az ügyfelek forintbetét esetén maximum 15, eurónál pedig 7 százalékos kamatot zsebelhetnek be. A  konstrukció az OTP szerint nagyon sikeres, már a gyűjtési időszak első hónapjában is több milliárd forintnyi tőkét vonzott.

15:06
Gazdaság

Sokat hozhat a brüsszeli reformterv

Éves szinten 40 milliárd euróval csökkentheti az EU-ban az áfacsalások értékét, ha elfogadják, hogy az EU-n belüli értékesítés után az eladónak a más tagállamokba értékesített áruk után is fel kell számítania a vevő országában érvényes áfaösszeget.
12:58
Gazdaság

Hosszabb időre szerződnek a közmunkások a munkáltatókkal

Az idény­munkák zárásával csökkent a közmunkások száma, az új belépőknek ugyanakkor hosszabb időre kínálnak kereseti lehetőséget a foglalkoztatók.
Világgazdaság Piactér