A család szava a döntő

Öngondoskodás | Pénzügy
A baráti, családi forrásokat részesítik leginkább előnyben a leendő nyugdíjasok, amikor időskori éveikkel kapcsolatos befektetési döntéseket kell meghozniuk – derül ki az AEGON megbízásából végzett kutatásból. A professzionális tanácsadók szerepe ugyanakkor majdnem ilyen fontos.

A család és a barátok tanácsaira hallgatnak leginkább a leendő nyugdíjasok akkor, amikor meg kell hozniuk a nyugdíjcélú befektetéseikkel kapcsolatos döntéseiket – derül ki az AEGON megbízásából végzett kilenc országot érintő nemzetközi kutatásból. A felmérés során 12 lehetséges forrás közül lehetett választani, ám több opciót is megjelölhettek a megkérdezettek. A legnagyobb, 60 százalékos arányt a rokoni és baráti tanácsok, illetve tapasztalatok produkálták a felmérés során: figyelemre méltó viszont, hogy ezt a szálat a magyar válaszadók 62 százaléka említette meg. Ennél többen csak Németországban és Lengyelországban nyilatkoztak úgy, hogy releváns információforrásként tekintenek a hozzájuk közel álló emberekre.
A második legfontosabb információforrást a banki és pénzügyi tanácsadók jelentik a megkérdezettek számára egyaránt valamivel ötven százalékos aránnyal. Figyelemre méltó viszont, hogy a magyar lakosság körében a banki tanácsadók elfogadottsága némileg alacsonyabb az átlagnál, 48,7 százalékos. Ennél alacsonyabb arányban csak a lengyelek említették meg a hitelintézetek szakértőit, náluk 40 százalékot produkáltak. A professzionális pénzügyi tanácsadókkal ugyanakkor már más a helyzet: bár az ő szerepük mindenhol igen fontos a nyugdíjjal kapcsolatos pénzügyi döntések meghozatalánál – az összes megkérdezett 51,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy számít rájuk –, a magyaroknál ennél jóval magasabb, 61,4 százalékos arányt produkáltak.
Emellett figyelemre méltó eredmény az is, hogy a leendő magyar nyugdíjasok az átlagnál jobban bíznak a biztosítók tanácsadóiban, illetve honlapjaiban is. A biztosítási ügynökök átlagos elfogadottsága az összes megkérdezett arányában 36, a magyaroknál viszont 39 százalék, ugyanez a biztosítók honlapjainál 35, illetve 45 százalék.
„Mivel életünk folyamán igényeink és lehetőségeink folyamatosan változnak, érdemes szakember tanácsát kikérni a hosszú távú pénzügyi döntésekben. A kockázatok minimalizálása érdekében mindenképpen célszerű többféle megtakarítási formát választani. A biztosítási tanácsadók szakszerű segítséget nyújtanak a legkedvezőbb lehetőségek megtalálásában. Az AEGON Prémium üzletágunk tanácsadói kifejezetten a befektetési és a megtakarítási típusú életbiztosításokra specializálódtak” – foglalta össze a tanulságokat Zatykó Péter, az AEGON Magyarország elnök-vezérigazgatója.

Még mindig az állam az első számú forrás

Bár a leendő nyugdíjasok többsége több forrásra is támaszkodik időskori éveit illetően a vizsgált országokban, még mindig az állami nyugdíjbiztosítás előfordulási aránya a legmagasabb az egyes formák között – derül ki a kutatásból. Az állami pillér szerepe hazánkban az egyik legjelentősebb.
A felmérésben a lehetséges források közül – amikor több megtakarítási formát is meg lehetett jelölni – viszont még mindig egyértelműen az állami nyugdíjbiztosítás vezet, hiszen azt az összes válaszadó csaknem fele megemlítette. Ezt követték a magánnyugdíjpénztárak, illetve nyugdíjalapok egyenként 30–40 százalékos aránnyal. Figyelemre méltóan magas ugyanakkor a nyugdíjas évekre önállóan megtakarítók aránya is, hiszen a megkérdezettek 30,6 százaléka jelölte meg saját pénzét forrásként, illetve közel 40 százalék nyilatkozott úgy, hogy valamilyen hosszú távú megtakarítási számlával rendelkezik.
A megkérdezettek csaknem egynegyede említette meg lehetséges forrásként az életbiztosításokat is – Magyarországon az arány viszont 33,3 százalék –, míg a részvényeket 20 százalék tartotta említésre méltó elemnek.Az állami nyugdíjbiztosítás említésénél igen előkelő helyen állnak a leendő magyar nyugdíjasok: ezt a forrást 53,6 százalékuk említette meg. Ez ugyanakkor nem kiemelkedő eredmény, hiszen a több opciót tartalmazó felmérésnél ennél is magasabb arányt produkált például Németország is.

06:32
Gazdaság

Gátat szab a cégeknek az Irinyi-terv

Háromezer cég foglalkozik fémmegmunkálással idehaza, együttes árbevételük meghaladja a 470 milliárd forintot, az újraiparosítás stratégiájában mégsem tartoznak a kedvezményezettek közé.
10:33
Gazdaság

Többet vásároltunk idén ősz elején, mint tavaly ugyanekkor

A nyers adat szerint 5,6, naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit a kiskereskedelmi üzletek forgalma.
Világgazdaság Piactér