Rekordévnek ígérkezik 2004 a lízingpiacon

Hitel | Pénzügy

Az idei esztendő rekordévnek ígérkezik a hazai lízingpiacon, 1100-1200 milliárd forintot is elérheti a finanszírozási volumen a tavalyi ezermilliárdot követően – vázolja fel az idei kilátásokat Antall Pál, a Magyar Lízingszövetség nemrégiben újraválasztott elnöke. Bár minden évben azt várjuk, hogy a személygépjármű-finanszírozás veszítsen dominanciájából, úgy tűnik, ez nem az idén valósul meg. Az elkövetkező években azonban be kell következnie a fordulatnak, azaz az autófinanszírozásnak a kihelyezéseken belüli 70 százalékos részarányának 50 százalékra kell visszaszorulnia, ami a nyugat-európai piacokat is jellemzi. Ez különösen a teherautó- és a termelőeszköz-lízing előretörésének lenne majd köszönhető, amelyet az első negyedéves számok még korántsem vetítenek előre, ám az év vége felé már változásra számítok. Ebben a banki lízingcégek is szerepet játszhatnak, egyre többen indulnak el abba az irányba, hogy bankhálózatukon keresztül értékesítsenek termelőeszköz-lízingtermékeket.

Ami a lízingszövetség előtt álló feladatokat illeti, az operatív lízing szabályozása továbbra is hiányzik, ezen a téren még van mit fejlődni, bár az EU-n belül sincs egyetértés ebben a kérdésben – fogalmaz Antall Pál. “Házon belül” mindenesetre sikerült elfogadtatni az etikai kódexet, ami főként az értékesítési tevékenység kiszervezésének ügyével foglalkozik. Ez azért fontos, mert ezen a téren bőven van mit fejlődnie a hazai lízingpiacnak – jegyzi meg az elnök. A jövőbeni fejlődést illetően ugyanis lényeges, hogy az értékesítési lánc miként tud rövidülni, a végfelhasználó és a finanszírozó mennyire tud közel kerülni egymáshoz, azaz a jutalékszintet emelő brókereket milyen mértékben sikerülhet kiiktatni. Éppen ezért úgy gondolom, hogy a hitellevél piacra dobása okos lépés volt a Postabank részéről, bár egy kicsit megelőzte a korát – emeli ki Antall Pál.

A piaci szereplők között folytatódhat a koncentráció, a kisebb cégek ugyanis az apadó nyereségesség tekintetében mérlegelhetik a tevékenység folytatását. Mindenesetre azt sikerként könyveli el az elnök, hogy a szövetségen belül béke uralkodik, azaz a nagyobb cégek hajlandók voltak engedményeket tenni a kisebb társaságok felé, így a szervezet egységét nem fenyegeti veszély. Ez pedig a lobbitevékenység szempontjából nagyon fontos – magyarázza Antall Pál.

Az USA költségvetésének 11 havi hiánya ezermilliárd dollár fölött van

Az amerikai költségvetés augusztusi hiánya 200 milliárd dollár volt, ezzel a folyó költségvetési év 11 havi deficitje átlépte az ezermilliárd dollárt.

A cél, hogy Magyarország ott legyen a „top 5-ben” 2030-ig

A magyar GDP-adat európai szinten is kiemelkedően magas növekedést jelez.
Világgazdaság Piactér