Sávhatárok nélkül az árfolyam

Devizapiac | Pénzügy

A forint intervenciós sávjának eltörléséről a Magyar Nemzeti Bank korábban kialakult és máig fenntartott véleményének megfelelően döntött a jegybank felvetésére és vele közösen a kormány – jelentette be Simor András, a jegybank elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján.
A kormány és a központi bank tárgyalásai az árfolyamsáv eltörléséről az utolsó pillanatig tartottak, a politikai vezetők csupán vasárnap mondtak igent a felvetésre. A forint euróval szembeni árfolyamának lebegő pályára állítása megnöveli a jegybank mozgásterét az elsődleges cél, az inflációs szint mérséklése érdekében folytatott harcban. Ugyanis az MNB egyetlen eszköze, a két, bizonyos esetekben eltérő intézkedéseket igénylő cél eléréséhez a kamatpálya alakítása. Mivel mától kezdve az euró-forint kurzus a 240,01–324,71 forintos szint között tartása nem szerepel a jegybank feladatai között, az inflációs célok teljesítése érdekében az MNB a piaci szereplők felé nagyobb hitelességgel léphet fel – indokolta a lépést a jegybankelnök.
Az elmúlt időszakban ugyan nem került összeütközésbe a két elképzelés (az inflációs cél és az árfolyam sávban tartása) teljesítése, azonban ez hosszabb távon már korántsem volt garantálható. Ráadásul a sáv eltörlése könynyebb hátteret biztosít a magyar devizának az euró hazai bevezetése előtt esedékes ERM II rendszerhez való csatlakozáshoz. Hiszen az egyik sávrendszerből a másikba való átlépés következményeivel kapcsolatban eddig is felmerültek kétségek, a lebegő árfolyam azonban lehetővé teszi, hogy a szabadabb piaci árazás segítsen az ERM II-ben meghatározandó helyes sávközép megállapításához. A csatlakozás időpontjáról egyelőre korai lenne becslésekbe bocsátkozni, reális tárgyalásokat leghamarabb 2008 végén vagy inkább 2009 elején lehet majd folytatni – tette hozzá a központi bank elnöke.
Simor András megjegyezte, hogy a döntéshez a kormány hozzájárulására valószínűleg azért éppen most kerülhetett sor, mert az árfolyam nem a sáv szélén alakul, a magyar, a régiós, illetve nyugat-európai kamatszintek között csökken a különbség, továbbá az inflációs várakozások 2009 végére magasabbak a korábban becsültnél.
Az árfolyamsáv eltörléséről szerencsés helyzetben döntöttek, hiszen a feltörekvő piacok megítélése jelenleg nem vetíti előre, hogy a forint a megszüntetett árfolyamsávból kilépne – véli Németh Dávid, az ING Bank elemzője. A tegnapi devizapiaci kereskedés arra enged következtetni, hogy a befektetők a hír hatására kissé elbizonytalanodtak – elképzelhető, hogy megpróbálják az árfolyamot magasabb szintre visszatornázni, mielőtt zárják eddig megkötött pozícióikat. Hosszabb távon maradhat a hektikus hangulat és a volatilis kereskedés, a sáv eltörlésétől függetlenül mindkét irányba mozdulhat az árfolyam. A friss inflációs adatokat figyelembe véve májusig továbbra is jelentős az esélye egy 25 bázispontos kamatemelésnek – tette hozzá.
A monetáris tanács egyelőre úgy látja, hogy az infláció mérséklődését akadályozó hatások többségét csupán minimális mértékben befolyásolhatják monetáris eszközökkel, azonban a jegybank nem zárkózik el a kamatszint szigorításától, amenynyiben a másodlagos kockázatok is emelkednek. A kamatdöntő ülésen egyébként „közepesen szoros” szavazás mellett egy huszonöt bázispontos emelés javaslatát vetette el a monetáris tanács a kamat szinten tartásával szemben – mondta Simor. VG

Hollandiában a legjobb nyugdíjasnak lenni

Továbbra is a holland és a dán nyugdíjrendszer a legkiszámíthatóbb, és ez nyújtja a legnagyobb biztonságot. A hatvan év felettiek száma az évszázad közepére elérheti a kétmilliárdot.

Felminősíthet a Moody’s is

A makrogazdasági alapok rendben vannak, ám a Moody’s egy lépéssel lemaradt a másik két nagy hitelminősítőtől, így van esély a jobb osztályzatra.
Világgazdaság Piactér