Sok pénz szerezhető részvénykibocsátással

Hitel | Pénzügy

Annak ellenére, hogy a forrásbevonás a vállalkozások egy részének szinte csak részvény vagy kötvénykibocsátással lenne lehetséges, ma még Magyarországon kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. Egyelőre kevés az olyan vállalatvezető, aki jártas a forrásbevonás ezen formáiban. Ráadásul befektetőket leginkább csak nyilvános társasággá válással lehet meggyőzni, a tőzsdei jelenléttől azonban sokan félnek. Ezzel ugyanis a cég nyakába szakad néhány pluszfeladat, amelyet terhesnek érezhet a vezetés, ráadásul többletköltség is felmerül. Hogy megéri-e értékpapírt kibocsátania a társaságnak, azt nehéz eldönteni, de ebben a Budapesti Értéktőzsde segítséget nyújt, például a Tőzsdeképes Cégek Klubján keresztül.

Az új részvényt kibocsátók szempontjából egyébként a tőzsdei bevezetés első számú előnye, hogy segítségével a forrásbevonás eredményesebben valósítható meg, akár saját tőke (részvény), akár kölcsöntőke (kötvény) formájában. Különösen fontos lehet ez olyan magánvállalkozások számára, amelyek intenzív növekedési szakaszt kívánnak megkezdeni, ugyanakkor tőkeösszetételük, idegentőke-arányuk a hiteltőke alapú finanszírozás gazdaságosságát nehezíti. Akár közvetlenül fordulnak ezek a cégek a nyilvános tőkepiachoz, akár először úgynevezett kockázatitőke-partnerekkel együttműködve kívánják saját tőkéjüket növelni, a tőzsdei jelenlét, a részvények nyilvános forgalmazásának biztosítása a befektető számára is jelent egyfajta garanciát, így könnyebb megnyerni őket.

A tőzsdei jelenlét egyik legnagyobb pozitívuma ugyanis pont az, hogy a befektetők jó része előnyben részesíti a tőzsdei értékpapírokat a tőzsdén nem jegyzettekkel szemben. A tőzsde ugyanis átlátható piacot biztosít azáltal, hogy bármikor nyomon követhető az árak alakulása, a forgalom nagysága, a tájékoztatási kötelezettségek pedig garanciát nyújtanak a társaságokkal kapcsolatos információk hozzáférhetőségére. Szintén előny a befektetők számára, hogy a tőzsdei értékpapírok kereskedése könnyebb, vagyis eladásuk – főleg egy likvid papír esetében – nagyon könnyű.

Ennek köszönhetően a tőzsde nagyobb összegű és egyes esetekben olcsóbb tőkebevonásra kínál lehetőséget, mint az egyéb finanszírozási módszerek. A kibocsátók a tőzsdén keresztül az alternatív és klasszikus lehetőségekhez képest szélesebb körből tudnak forrást bevonni. Egy tőzsdei társaság a nemzetközi tőkepiacok befektetőit is megcélozhatja, hiszen azok a tőzsde által biztosított nyilvánosság miatt kevésbé találják kockázatosnak a befektetést.

Az a rugalmasság, amit a tőzsde által nyújtott forrásbevonási lehetőség jelent, nagy segítség a hosszú távú pénzügyi tervezésben. A tőzsdei szereplés a tartósan és az átmenetileg szükségessé váló forrásbevonást is megkönnyíti. A társaság ideiglenes tőkeszükségletét könnyen kielégítheti kötvények forgalomba hozatalával, amennyiben pedig tartós forrásokra van szüksége, átváltható kötvény- vagy részvénykibocsátási lehetőségét kihasználva szerezhet pénzeszközöket. Ugyanakkor a bankok is szívesebben kölcsönöznek nyilvános társaságnak, így a hitelfelvételi lehetőségeik is sokkal jobbak, kedvezőbb fizetési és kamatkondíciókat érhetnek el. (VG)

Ezekre a költségekre kell számítani egy gyermek születésekor

A bevásárlólista számos tételt tartalmaz, a terhesruháktól a babakocsiig mindennel számolni kell.

Távolinak tűnik még a német talpra állás

Számottevően javult a német piaci szereplők üzleti hangulata, de az elemzők szerint bő két év, mire az ország visszatér a járvány előtti fejlődési pályára.

Megugrott a házasságkötések száma

Január és március között 12 271 pár kötött házasságot. Csökkent a természetes fogyás Magyarországon.

Jöhetnének a százéves amerikai kötvények

Többször elvetették már a százéves lejáratú kötvények ötletét, de elemzők szerint a mostani hozamsivatagban logikus lépés lenne a kibocsátásuk az Egyesült Államokban. Mnuchin egyelőre kivár.
Világgazdaság Piactér