Kedden forgott utoljára osztalékkal a Zwack

Pénzügy | Tőzsde
A következő két évben várhatóan morzsolódni fog az osztalék – ezért választhatta sok Zwack-részvényes az osztalékrali végén realizálható árfolyamnyereséget a klasszikus szelvényvágás helyett.

Tegnap forgott utoljára osztalékkal a Zwack. Az eladások napközben tízszeresen, délután már közel hússzorosan meghaladták a vételeket, s ez arra utal, hogy sok részvényes meg sem várta az osztalékfizetést, inkább árfolyamnyereséget realizált az osztalékrali végén. Ami nem is volt annyira gyenge buli, ha meggondoljuk, hogy április közepén még 16 680 forintért is lehetett részvényt venni, míg tegnap hosszú órákra feltapadt a kurzus a 17 800 forintos szintre. Így tétova beszállás esetén is az osztalék javának megfelelő nyereséget lehetett zsebre vágni pár hónapos lekötéssel – elkerülve az osztalék kiárazódását és az árfolyam felépülésére való várakozást, ami a legutóbbi osztalékfizetés után éppen esztendőnyi üldögélést jelentett a papírban. Igaz, a Zwacknak szép számmal akadnak hűséges kisrészvényesei, még német kisbefektetők is hajlamosak családi ezüstként őrizni ezt a papírt. A befektetők joggal számíthatnak az évi rendes szelvényvágásra, amelyet jobb esztendőkben még extra kifizetésekkel is megfejelt a társaság.

Idén azok tehetik zsebre a részvényenkénti 1050 forintot (tavaly 850 forintot fizettek, tavalyelőtt 1200 forintot), akik július 13-án szerepelnek a részvénykönyvben. A tényleges kifizetés július 20-án kezdődik. A június 29-én tartott évi rendes közgyűlésen a menedzsment javaslatára 2 milliárd 136 millió 750 ezer forint osztalék kifizetéséről döntöttek.

A társaság folytatja a korábban megkezdett technológiai korszerűsítéseket a palackozás területén
Forrás: Illyés Tibor

Ez a névértékre vetítve 105 százalékot jelent. És még a tegnapi árfolyamszinteken is nagyjából 5,8 százalék volt az osztalékhozam. Ugyanakkor a 2016. április 1-jétől 2017. március 31-ig tartó üzleti évben realizált, a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti 2 milliárd 247 millió forint adózott eredményt tekintve azt látjuk, hogy a társaság eltért a korábbi évek gyakorlatától. Ezúttal nem fizetik ki osztalékként a teljes adózott eredményt.

A szokatlan takarékosság oka, hogy a társaság folytatja a megkezdett technológiai korszerűsítéseket a palackozás területén. Ennek következtében már második éve meghaladja a beruházások összege az éves amortizációt, és ez a tendencia a következő két esztendőben is folytatódni fog. Az osztalékfizetésnél figyelembe veszik a technológiai korszerűsítés finanszírozási szükségletét.

További óvatosságra intenek a társaság 2017–18-as üzleti éves tervei, ugyanis a tavalyinál jelentősen kisebb, nagyságrendjében a két évvel ezelőttihez hasonló profittal számolnak. Ami 1,708 milliárd forintos adózotteredmény-tervet jelent számszerűen az IFRS szerint.
Ha a Zwack szerényebb profittal számol jövőre, s már idén sem fizette ki osztalékként a teljes adózott eredményt, sőt sanszos, hogy a következő két évben sem fizeti ki az egészet, akkor valóban indokolt lehetett azok óvatossága, akik a gyorsan eltehető árfolyamnyereséget választották a morzsolódó osztalék helyett.

09:36
Gazdaság

Részben leállt a kormányzat működése

Megmerevedtek az álláspontok, ennek ellenére a hét végén is folytatódott az egyeztetés az amerikai kormányzat működésének finanszírozását átmenetileg biztosító törvényről.
09:01
Gazdaság

Novemberben is folytatódott a bérek emelkedése

A bruttó átlagkereset 323 000 forint volt 2017. novemberben, 13 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH friss adataiból.
Világgazdaság Piactér