Megtakarítások Augusztusban a kötvények hozamesésén lehetett jól keresni, a részvényesek viszont veszítettek

Versenytárs nélkül maradt az állampapír

Pénzügy | Tőzsde | Vezető
Újra csökkent a háztartások tulajdonában lévő tőzsdei részvények állománya. Folytatódott a kiáramlás a befektetési jegyekből; a magyar állampapírok továbbra is keresettek.

Nem apadt a magyar háztartások bizalma a hazai tőzsderészvények iránt, az augusztus azonban nem sikerült jól a számukra – derül ki a Magyar Nemzeti Bank havi értékpapír-statisztikai összesítőjéből. A lakosság hétmilliárd forinttal vett több hazai részvényt, mint amennyit eladott, de a náluk lévő tőzsdei papírok értéke 23 milliárd forinttal, 735 milliárd forint alá csökkent, ami nem is csoda, miután a magyar börze kifejezetten gyenge hónapot zárt: a BUX értéke 2,4 százalékkal esett az év nyolcadik hónapjában. Kevesebbet értek augusztus végén a külföldiek kezében lévő magyar részvények is: az átértékelődések 103 milliárd forint mínuszt mutatnak, ráadásul a tranzakcióik egyenlege is negatív (20 milliárd forint) volt, így összességében az állományuk értéke 5071 milliárd forint alá apadt.

Folytatódott a kiáramlás a befektetési jegyekből, a lakosság 34 milliárd forinttal vont ki többet ebből a kategóriából, mint amennyiért vásárolt. Az időszak végén már csupán 3900 milliárd forintnyi befektetési jeggyel rendelkeztek a magyar háztartások, ilyen alacsony szintre 2017 novembere óta nem volt példa.
Versenytárs nélkül maradt az állampapír

Fotó: MW – Szabó Miklós

Magas maradt a kereslet a magyar állampapírokra, a kedvező piaci helyzetben az Államadósság Kezelő Központ hosszú lejáraton négy új kibocsátást hajtott végre, 308 milliárd forint névértéken. Augusztusban egy hosszú lejáratú állampapír járt le, amelyet 61 milliárd forintért vásárolt vissza a kibocsátó. A lakosság birtokában lévő magyar állampapírok állománya 165 milliárddal emelkedett, ráadásul 2,5 milliárd forinttal nőtt is ezeknek a hitelpapíroknak az árfolyama (és felhalmozott kamata). A számukra kedvező folyamat mögött többek közt az állt, hogy augusztusban általánosan estek a magyar kötvényhozamok, a 10 éves magyar állampapíré például 2,35 százalékról 1,97 százalékra süllyedt.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatják

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Sport, sztárok, pénz és nézők nélkül marad a járvány sújtotta Kína

Számos sportesemény elmarad Kínában, vagy a szomszédos országokban a koronavírus miatt. A rendezők rengeteg pénztől esnek el, a presztízsről nem is beszélve.

Éledezik a brit gazdaság

Most lépték túl először a pénzügyi válság előtti csúcsot a brit reálbérek.

Gyorsíthatnak a vállalati beruházások

A közbeszerzési törvény módosítása hozzájárulhat a cégek hatékonyságának és versenyképességének növeléséhez.

KSH: stagnált a termelés a mezőgazdaságban

Az áremelkedés ellensúlyozta a termékek kibocsátásának csökkenését.
Világgazdaság Piactér