Vízválasztóhoz értek a tőzsdék

Pénzügy | Tőzsde
Jelentős emelkedésen vannak túl a tőzsdék a február eleji mélyponthoz képest, szakértők szerint hamarosan eldőlhet, hogy ez csak egy medvepiaci korrekció-e. A befektetők újabb jelekre várnak, most leginkább az EKB-tól.

Világszerte felpattantak a tőzsdék a héten a február 11-i idei mélypontról, az egyik legnagyobb zuhanást bemutató index, a német DAX például 12 százalékkal emelkedett az elmúlt 15 kereskedési nap során. A hangulat továbbra is törékeny, a befektetők félnek egy újabb mélyrepüléstől, bár a félelemindexnek is nevezett, valójában a volatilitást mérő VIX idei mélypontjára esett és az olajnál sincsenek szélsőséges kilengések.


A pesszimisták szerint azonban semmi nem oldódott meg az év eleji eladási hullámot okozó problémák közül. A gazdasági növekedési kilátások siralmasak, a vállalati csődök esélye magas, a bankrendszer profitkilátásai gyengék. Forián Szabó Gergely szerint viszont még nem dőlt el, lesz-e komolyabb törés a gazdasági növekedésben és a tőkepiacokon. A Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója úgy látja, hogy van már sérülés, érzékelhetően romlottak a növekedési kilátások, de a piacok bizalma a jegybankokban nem omlott még össze. Vízválasztóhoz érkeztünk, megvoltak az első sokkok, megvolt a fellélegzés is. Most dől el, hogy visszamegyünk-e a kilábalás pályájára, vagy újabb lefordulás következik – tette hozzá. A befektetők többsége most az Európai Központi Banktól (EKB) várja a segítséget, de a jövő heti üléssel kapcsolatban sok a bizonytalanság is. A jegybank tavaly okozott már csalódást, de Forián arra számít, hogy tanultak a hibából, ezúttal nem tették olyan magasra a mércét. Így a csalódás is elkerülhető, sőt kellemes meglepetés is lehet.


A piac gazdasági helyzettel kapcsolatos várakozásai sokat változtak év vége óta. Kirajzolódott egy konzisztens lassulás, mindenki lehozta a növekedési előrejelzéseit. Van aki azt mondja, hogy már medvepiac van, én azt gondolom, hogy nem lehet eltemetni a bikát – mondta lapunknak Forián. Bár vannak arra utaló jelek, hogy kifáradt, az is látszik, hogy a hozaméhség nagy. A piacok többsége nincs kirívóan túlértékelt állapotban, nem az van, mint a tech lufinál vagy 2007-ben. A vállalatok mérlegei is általában erősebbek. Most a fejlett világ egészséges állapotban van, a fejlődők többsége viszont gondban, de ez utóbbi csoport eszközei már hat éve alulteljesítenek, így innen nem várható újabb csalódás. A várakozások ugyanakkor már olyan pesszimisták, hogy egy kis pozitív meglepetés is nagyot tud szólni.


A piacok mindig arra mennek, amerre a legtöbb befektetőnek fáj, és most ez az irány fölfelé van – vélekedett Nyári Zsolt a KBC Securities vezető üzletkötője. A partvonalon várakozó pénz rekordokat döntöget, a short állomány utoljára 2010 szeptemberében volt olyan magas, mint február közepén. Ez alapján rövid távon további 5-10 százalékos felpattanás is benne lehet a tőzsdékben. Ez az S&P 500 esetében 2050–2150, a DAX-nál 10 500–11 000 pontos értékeket jelentene. Nyári szerint is fontos rövid távon az EKB jövő heti döntése, de még lényegesebb a piacok szempontjából az olajár viselkedése. Az idei zuhanást jelentős részben az olaj mélyrepülése okozta, mivel ez megnövelte a vállalati csődök esélyét és közvetve a bankok profitabiliásával, sőt tőkehelyzetével kapcsolatban is kérdéseket vetett fel. Az elmúlt bő két hétben viszont az olaj 33-35 százalékkal kapaszkodott föl, a volatilitása pedig csökkent. Amíg nem következik be 3 százaléknál nagyobb napi esés, addig fennmaradhat a jó hangulat a részvénypiacokon. Ha viszont az olaj ismét lefordulna, akkor a befektetők ismét gondolkodás nélkül dobálnák el a részvényeket. Ebben a környezetben magyar piac felülteljesítő lehet, vagyis egy globális esésben mérsékeltebben vesz részt, emelkedése viszont megközelíti a szétadott fejlett piacokét. Nyári szerint a kedvező hangulat fennmaradása esetén a BUX további 5 százalékot emelkedhet, vagyis 2007 óta először átlépheti a 25 ezer pontos szintet.

15:06
Gazdaság

Sokat hozhat a brüsszeli reformterv

Éves szinten 40 milliárd euróval csökkentheti az EU-ban az áfacsalások értékét, ha elfogadják, hogy az EU-n belüli értékesítés után az eladónak a más tagállamokba értékesített áruk után is fel kell számítania a vevő országában érvényes áfaösszeget.
12:58
Gazdaság

Hosszabb időre szerződnek a közmunkások a munkáltatókkal

Az idény­munkák zárásával csökkent a közmunkások száma, az új belépőknek ugyanakkor hosszabb időre kínálnak kereseti lehetőséget a foglalkoztatók.
Világgazdaság Piactér